Obrada podataka je ključ za dobijanje finalne datoteke sa podacima koja će po završetku misije dostići veličinu veću od jednog petabajta (milion gigabajta)

Posle skoro pet godina od početka saradnje, Evropska svemirska agencija (European Space Agency – ESA) obnovila je ugovor sa kompanijom Lenovo i nastavila da koristi Lenovo NeXtScale sistem za obradu velikog broja podataka generisanih u okviru projekta Gaia (Gaia Project).

Lansiran 19. decembra 2013. godine, projekat Gaia ima za cilj da omogući bolje razumevanje porekla i evolucije kosmičkog prostora tako što će snimiti milijarde zvezda i napraviti najprecizniju i ažuriranu mapu Mlečnog puta. U cilju stvaranja do sada nezabeleženog popisa zvezda, ovaj projekat zahteva naprednu tehnologiju koja omogućuje upravljanje velikom količinom informacija precizno i bez grešaka.

Povezana vest:  Huawei Watch Buds – Savršeni saputnik za letnje avanture

Lenovo NeXtScale sistem uklanja prepreke koje mogu biti prisutne tokom procesa obrade velikih količina podataka, a takođe nudi bolje performanse, efikasnost i fleksibilnost. Rešenja kompanije Lenovo za obradu podataka takođe omogućuju istovremeno upravljanje višestrukim zadacima pomoću naprednih funkcija servera.

Napredne mogućnosti računarskih sistema visokih performansi

Kompanija Lenovo sarađivala je sa Evropskim svemirskim astronomskim centrom (ESAC), naročito na Gaia misiji, od 2011. godine, olakšavajući proces generisanja naučnih podataka tokom misije. Ovaj posao obrade podataka od suštinske je važnosti za dobijanje konačne datoteke u okviru projekta Gaia, koja će dostići velilčinu preko jednog petabajta (million gigabajta, ili 200.000 DVD diskova). Sistemi kompanije Lenovo koji su korišćeni tokom procesa obrade podataka fleksibilni su i skalabilni, a takođe omogućuju bezbednu i pouzdanu obradu podataka.

Povezana vest:  Digitalni skup pod nazivom Hibridizacija: Nova korporativna era priprema kompanije za novu ekonomiju

Saradnja kompanije Lenovo sa Evropskom svemirskom agencijom predstavlja još jedan dokaz posvećenosti i ambicija kompanije na tržištu računara visokih performansi. Kompanija Lenovo 2015. godine otvorila je Globalni HPC inovativni centar u Štutgartu kao bazu za trajno podsticanje istraživanja i razvoja. Prošle godine kompanija Lenovo priključila se Evropskoj tehnološkoj platformi za računare visokih performansi, naučne baze koja ima za cilj da preuzme aktivnu ulogu u definisanju prioriteta istraživanja i aktivnosti koje će pomoći Evropskoj komisiji da bolje definiše i razvije tržište računara visokih performansi, koje igra ključnu ulogu u stimulisanju ekonomskog rasta u Evropi.

Povezana vest:  Kompanija Miele proizvela milionitu rernu na paru

Saradnje poput ove sa Evropskom svemirskom agencijom pomažu nam da održimo lidersku poziciju na tržištu i predstavljaju važnu referentnu tačku u industriji računara visokih performansi“.