Srpska veslačka reprezentacija u petak, 20. maja 2016, putuje u Lucern koji će od 22. do 24. maja biti domaćin Kvalifikacione regate za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. – Petar Ibročić: Ženski dvojac bez kormilara u odličnoj formi. – Ivana Filipović: Ravnopravno ćemo konkurisati za olimpijsku „vizu“. – Iva Obradović: Žestoka konkurencija u ženskom skifu

Srpska veslačka reprezentacija u petak, 20. maja 2016, kreće put Lucerna koji će od 22. do 24. maja biti domaćin Kvalifikacione regate za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. U poslednjoj borbi za “vize” za najveći i najznačajniji svetski sportski događaj u ovoj godini boje naše zemlje, u konkurenciji 379 posada iz 47 država, braniće pet čamaca. Oni će u olimpijskom timu Srbije pokušati da se pridruže dvojcu bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik koji je lane, bronzanom medaljom na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu, obezbedio plasman na 31. letnje olimpijske igre. Na čuvenoj regatnoj stazi na jezeru Rotze u konkurenciji veslačica Srbija će imati dve posade. U dvojcu bez kormilara veslaće Ivana Filipović i Jovana Arsić. Njih dve će se za četiri prva mesta koja vode na Olimpijske igre boriti sa posadama Čilea, Kine, Hrvatske, Češke, Španije, Italije, Norveške, Poljske, Rusije i Ukrajine. Pred odlazak za Lucern trener dvojca Petar Ibročić izrazio je uverenje da bi naš čamac, sudeći prema vremenima iz proteklog perioda, trebalo da stigne do finala.

– Ukoliko Filipovićeva i Arsićeva ponove rezultate i vremena sa treninga trebalo bi da se domognu finalne trke u Lucernu. U najboljoj su formi od početka ove sezone, a maksimalno su spremne i motivisane za sve izazove koji ih očekuju u Lucernu. Da čvrsto ne verujemo da možemo do olimpijske “vize” ne bismo ni išli na ovu regatu. Nedavno su promenile mesta u čamcu, tako da će Arsićeva biti štroker, dok će Filipovićeva sedeti na poziciji jedinice, jer se ova kombinacija pokazala kao brža – kazao je Petar Ibročić i dodao – Od svih rivala u Lucernu jedina nepoznanica za nas su posade Čilea i Kine, dok o ostalim čamcima imamo sasvim dovoljno informacija. Na osnovu rezultata u proteklom periodu među favoritima za prva četiri mesta biće Italijanke i Špankinje, koje su osvojile srebro, odnosno bronzu na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu, zatim čamac Rusije, peti iz Varezea i četvrti sa Evropskog prvenstva za seniore u Brandenburgu, kao i čamac Poljske koji je lane na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu za jedno mesto bio ispod crte za plasman na Igre. U svakom slučaju moraćemo da budemo bolji od barem jednog od pomenuta četiri čamca, a nadam se da ćemo uspeti u tome. Budući da je prijavljeno 12 čamaca, biće napravljene dve kvalifikacione grupe iz kojih će prvoplasirani direktno u finale, dok će ostali u repesaž. Dogovor je da prvih 1.000 metara kvalifikacija izveslamo maksimalno, a nakon toga ćemo procentiti da li juriti finale ili sačuvati snagu za repesaž. Prednost za sve ekipe je i to što se regata održava u Lucernu koji zbog konfiguracije terena važi za regatnu stazu sa najregularnijim uslovima za takmičenje, tako da o rezultatu odlučuje samo kvalitet.

Povezana vest:  Felps: Uradio sam sve što sam želeo

Iskusnija u ženskom dvojcu bez kormilara, 26-godišnja Ivana Filipović, pokušaće da se domogne svojih prvih olimpijskih igara. Pre pet godina na Svetskom prvenstvu za seniore na Bledu u dubl skulu sa Ivom Obradović bila je 10. što je bilo dve pozicije slabiji plasman od olimpijske kvote. Godinu dana kasnije nije bila akter Kvalifikacione regate u Lucernu za OI u Londonu.

– Mislim da sam sada i fizički i psihološki mnogo spremnija nego u prethodnom olimpijskom ciklusu, a, takođe, mnogo više verujem da mogu do Igara nego što je bio slučaj pred London. Arsićeva i ja smo odlično trenirale poslednje dve nedelje, a akcenat je bio na povećanju brzine. U Lucern idemo sa dobrim rezultatima, a bićemo u krugu od šest-sedam reprezentacija koje će ravnopravno konkurisati za olimpijske “vize”. Inače, nas dve smo u novembru prošle godine prvi put zajedno sele u čamac iako smo 12 godina u veslanju. Od početka priprema smo radile u dvojcu i prvi put sam u svojoj karijeri odradila ceo pripremni period u jednom čamcu sa istim partnerom. U skifovima gotovo da nismo ni veslale, a smatram da je i fokus na jedan čamac i na jednog partnera nešto što može da doprinese rezultatu. Idemo da se pokažemo u najboljem svetlu. Optimisti smo, a nadamo se da ćemo, pre svega, uspeti da na samom takmičenju pokažemo ono što smo postizale na treninzima – kazala je Ivana Filipović.

Povezana vest:  Higl: Najvažnije je da svi budemo tim

Iva Obradović će u Lucernu veslati u skifu, kao što je bio slučaj i na Kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre u Londonu 2012. Tada je, takođe u Lucernu, zauzela peto mesto i tako ostala prva ispod crte za olimpijsku “vizu”. Za razliku od 2012. sada će na regatnoj stazi na jezeru Rotze u ženskom skifu biti podeljene tri karte za Rio, a naša reprezentativka će se za njih boriti protiv čamaca Belorusije, Danske, Španije, Velike Britanije, Nemačke, Republike Irske, Italije, Letonije, Norveške, Novog Zelanda, Rusije i Ukrajine. Inače, Obradovićeva, jedina veslačica u istoriji ovog sporta kod nas koja je bila akter olimpijskih igara (11. mesto u skifu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008) ove sezone je jurila svoje mesto za olimpijske kvalifikacije u dvojcu bez kormilara u kojem je veslala sa Ljiljanom Jošić. Međutim, pošto su Filipovićeva i Arsićeva bile bolji dvojac Obradovićeva se na poslednjoj izbornoj regati izborila da u Lucernu nastupi u skifu.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP MALI BAZENI, Lenđer, Silađi i Najdanovski bez finala

– U Lucern odlazim bez velikog pritiska i bez jasnog pokazatelja koliko i šta mogu. Ako se izuzme prošlogodišnji Svetski kup na Bledu u skifu nisam veslala od Evropskog prvenstva u Sevilji 2013. Intezivno treniram u ovom čamcu poslednjih mesec dana, a tek kada počnu trke videću šta mi je maksimalan domet. U svakom slučaju idem da se borim i da pokušam da dam sve od sebe ne bi li se domogla olimpijske “vize” – ističe Obradovićeva, najuspešnija srpska veslačica i dodaje – Konkrencija u ženskom skifu će biti izuzetna, budući da mnoge vrsne takmičarke nisu kvalifikovale na Olimpijske igre. Između ostalog takmičiće se Novozelanđanka Ema Tvig, svetska prvakinja iz Amsterdama 2014, koja se prošle godine nije takmičila. Takođe, tu će biti i Dankinja Udbi Eriksen, olimpijska vicešampionka iz Londona, Beloruskinja Ekaterina Karsten, jedna od najboljih svetskih veslačica, kao Letonka Elza Gulbe i Irkinja Sanita Puspure, osvajačice srebra, odnosno bronze na nedavnom Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu. U takvoj konkurenciji trebaće mi i mnogo sreće i znanja, a nadam se, povrh svega, da ću iz sebe izvući svoj trenutni maksimum.

Pored dve ženske posade Srbiju će u Lucernu predstavljati i tri muška čamca – dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić, četverac bez kormilara četverac bez kormilara Zoran Rajić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Radoje Đerić i četverac bez kormilara za lake veslače Marko Jošić, Filip Prodanović, Nikola Cvijetić, Miloš Stanojević. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u subotu, 21. maja. Dan kasnije na programu su kvalifikacije. U ponedeljak će biti veslana polufinala i repesaži za finala, dok su finala zakazana za utorak.