Na 160-tu godišnjicu od rođenja Nikole Tesle, u Beogradu će biti otvorena prva muzejska izložba u okruženju virtuelne realnosti, pod nazivom “Doživi Teslu“. U susret Teslinom jubileju, a u sklopu obeležavanja 15-te godišnjice od osnivanja, Dajrekt Medija je Muzeju Nikole Tesle donirala jedinstvenu izložbenu postavku koja će ostati deo virtuelne baštine muzeja.

-Jedan od ciljeva Muzeja Nikole Tesle jeste učiniti Teslinu ostavštinu pristupačnijom i razumljivijom zainteresovanim posetiocima širom sveta i tehnologija virtuelne realnosti pruža neverovatne mogućnosti vizuelne rekonstrukcije situacije, prostora i ideja. Zato smo sa zahvalnošću prihvatili inicijativu Dajrekt Medije  i sa stručnjacima firme Didžital Majnd vredno radimo na osmišljavanju sadržaja virtuelnih scena koje će biti predstavljene publici 10. jula na dan Teslinog rodjenja kao sastavni deo nove stalne postavke izložbe Muzeja –  izjavio je Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle.

Povezana vest:  Skandinavska premijera predstave "Ženski razgovori" - Vesna Čipčić, Svetlana Ceca Bojković i Caci Mihailović na pozorišnoj turneji u Oslu

Direktor Dajkret Medije Jovan Stojanović istakao je da je obaveza uspešnih kompanija da pokreću razvoj celog društva i da Dajrekt Medija sa velikim zadovoljstvom u godini jubileja može da podeli deo svog uspeha sa zajednicom.

-Posle najvećih svetskih muzeja koji su relativno skoro uvrstili virtuelnu realnost u svoje postavke, ponosni smo što ovaj globalni trend u godini velikog Teslinog jubileja i naše kompanije donosimo Muzeju Nikole Tesle. Time će naš muzej postati prva institucija na svetu koja je tehnologijom virtuelne realnosti oživela lik i dostignuća velikog naučnika –  izjavio je Stojanović.

Povezana vest:  Sinoć otvoren 17. Međunarodni festival pozorišta za decu

Za potrebe kreiranje virtuelnog Nikole Tesle, Dajrekt Medija je ostvarila saradnju sa svojim dosadašnjim partnerima, timom kompanije Digital Mind  koji uz stručnu podršku Muzeja Nikole Tesle oživljava Teslin lik i lokacije u kojima će on virtuelno boraviti i razgovarati sa posetiocima izložbe.

-Muzeji virtuelne realnosti su izvesna budućnost muzelogije gde posetilac nije više pasivni učesnik izložbe, već postaje aktivni deo priče koja se sada dešava svuda oko njega onog sekunda kada zakorači u virtuelni svet. Teslin život i njegova dostignuća posetiocu u virtuelnoj realnost prikazaće sam Tesla kroz nezaboravno iskustvo koje inspiriše, provocira maštu i budi želju za saznanjem – Izjavio je Vitomir Jevremović, autor izložbene postavke i direktor Digital Mind-a.

Povezana vest:  Premijera predstave 'Trst' 17. maja u Ateljeu 212

Sa otvaranjem postavke u Muzeju biće lanisrana i aplikacija za mobilne telefone, kao i website sa 3D prikazom, kako bi svi oni koji nisu u prilici da posete Muzej uključujući posetioce iz celog sveta mogli da ostvare interakciju sa najvećim svetskim pronalazačem i upoznaju se sa njegovim dostignućima.