U okviru RAPID-a, najveće konferencije o 3D proizvodnji dodatnih komponenata, HP Inc. je prikazao prvi proizvodno spreman sistem za 3D štampanje na svetu, čime je učinjen veliki pomak na putu ka plasiranju proizvodnih rešenja koja imaju veliki uticaj na tržište. Posetite hp.com/go/newsroom za više detalja.

HP Jet Fusion rešenje za 3D štampu predstavlja revoluciju u kreiranju, stvaranju prototipova i proizvodnji, a po prvi put ovo rešenje donosi superioran kvalitet samih delova koji se izrađuju 10 puta brže1 sa duplo nižim troškovima2 u poređenju sa aktuelnim sistemima za 3D štampanje. Štampanjem funkcionalnih delova na individualnom voksel nivou (voksel je 3D ekvivalent  pikselu u klasičnoj 2D štampi), HP nudi korisnicima jedinstvenu mogućnost menjanja svojstva delova, kao i masovnog prilagođavanja.

Kreiran za radnje za modeliranje i centre za 3D štampanje, HP Jet Fusion  rešenje za 3D štampu nudi:

 • Pojednostavljen proces rada uz smanjene troškove za potpuno nove prototipove
 • Isporuka finalizovanih delova po izuzetno pristupačnim cenama
 • Otvorena platforma za materijale i softverske inovacije koja smanjuje prepreke za prihvatanje i omogućavanje primene novih aplikacija u industriji

„Naša platforma za 3D štampanje je jedinstvena po svojoj brzini od preko 340 miliona voksela u sekundi, u poređenju sa brzinom od jedne tačke u određenom vremenskom intervalu u 2D štampi-, pružajući našim partnerima, koji se bave proizvodnjom prototipova i finalnih rešenja, neverovatno veće brzine pravljenja po daleko nižim cenama,“ izjavio je Stiven Nigro, predsednik HP-ovog odeljenja za 3D štampu. „Novo HP Jet Fusion rešenje za 3D štampu donosi kombinaciju brzine, kvaliteta i  cenedo sada neviđenu u industriji.  Preduzeća i proizvođači mogu u potpunosti ponovo osmisliti način na koji dizajniraju i pružaju  rešenja svojim klijentima.“

Povezana vest:  Kaspersky Lab istraživanje pokazuje da četvrtina korisnika ne shvata ozbiljno rizik od mobilnih sajber pretnji

Istraživanje i razvoj kao pokretač industrije

Novo HP Jet Fusion rešenje za 3D štampanje je omogućeno zahvaljujući decenijama HP-ovih istraživanja i stručnosti na polju precizne mehanike, mikrofluida i nauke o materijalima. Ali nijedna kompanija, čak ni ona sa HP-ovom neuporedivom stručnošću, renomeom i snagom, ne može sama transformisati globalnu proizvodnu industriju. HP je ponosan što ima informacije i podršku vodećih proizvođača, partnera na zajedničkom razvoju i strateških partnera, kao što su Nike, BMW, Autodesk, Jabil, Johnson & Johnson, Materialise, Proto Labs, Shapeways i Siemens

„Mi u Najku stvaramo inovacije za najbolje sportiste na svetu. Poslednjih nekoliko godina koristimo 3D štampu za kreiranje inovativnih performansi u obući. Sada smo uzbuđeni zbog partnerstva sa HP-om kako bi ubrzali i „izmerili“ naše postojeće mogućnosti i nastavili sa pronalaženjem novih načina za proizvodnju što boljih proizvoda koji će pomoći sportistima da iskoriste svoj puni potencijal,” izjavio je Tom Clarke, predsednik sektora za inovacije u Najku.

„BMW je pionir i neko ko brzo prihvata inovativne tehnologije na polju proizvodnje dodatnih komponenata, posebno kad je u pitanju stvaranje prototipova konceptnih vozila kao i modela koji mogu ući u serijsku proizvodnju. U okviru našeg budućeg plana za proizvodnju serijskih delova i ličnog prilagođavanja, mi vidimo veliki potencijal u našem partnerstvu sa HP-om kako bismo ispitali ovu novu tehnologiju 3D štampe u ranoj fazi. Kao jedan od prvih partnera, imali smo priliku da vidimo konstantnu evoluciju mašina tokom vremena, od prvog prototipa pre otprilike pet godina, do proizvoda spremnog za prodaju, koji je sada dostupan,” izjavio je Jens Ertel, rukovodilac centra za proizvodnju dodatnih komponenata u BMW grupaciji.

Kompletno rešenje

HP nudi dva nova 3D štampača, napravljena za brzo kreiranje prototipova i konačnih rešenja.

 • HP Jet Fusion 3D 3200 štampač je idealan za kreiranje prototipova, pružajući poboljšanu produktivnost sa mogućnošću rasta kapaciteta korišćenja uz smanjenje cene po proizvedenom delu.
 • HP Jet Fusion 3D 4200 štampač je kreiran za prototipove i kratkoročne potrebe za proizvodnjom, uz visoku produktivnost koja podrazumeva izvršenje zahteva istog dana uz najniže troškove po proizvedenom delu.
 • Sinhronizovani set alata uključuje intuitivni softver, inovativnu HP Jet Fusion 3D proizvodnu jedinicu sa brzim hlađenjem i materijale visokog kvaliteta.
Povezana vest:  Samsung Galaxy S6 i Galaxy S6 edge predstavljeni na MWC-u 2015

Materijali i  softver na otvorenoj platformi za „oslobođenje“ 3D štampe

Bazirano na viziji otvorene platforme koja je najavljena 2014., HP i sertifikovani partneri će sarađivati kako bi se omogućile inovacije na polju materijala i novih aplikacija za  HP Multi Jet Fusion rešenje, koje će voditi ka smanjenju troškova 3D štampe i bržem prihvatanju 3D štampanja od strane industrije. HP pravi prodavnicu aplikacija za 3D materijale i već sad sarađuje sa sertifikovanim partnerima kao što su Arkema, BASF, Evonik i Lehmann & Voss, a u planu je proširenje ekosistema otvorene platforme tokom vremena.

HP je takođe sarađivao sa vodećim industrijskim softverskim partnerima na pravljenju jednostavnijeg i što intuitivnijeg procesa „od ideje do štampe“. Partneri su Autodesk, Materialise i Siemens. Kroz integraciju sa ključnim provajderima proizvodnih softverskih rešenja, HP je omogućio dublju integraciju 3D štampe u proizvodne procese. HP je jedan od osnivača industrijskog konzorcijuma koji je razvio 3MF, unapređeni format datoteke za 3D štampu. HP Jet Fusion  rešenje za 3D štampu je prvi 3D štampač koji je u potpunosti u skladu sa ovim vodećim industrijskim standardom.

Povezana vest:  Budite kreativniji uz blic – Canon predstavlja SPEEDLITE 430EX III-RT

Pogled u budućnost

Kako HP širi svoju paletu materijala i boja, korisnici će imati koristi od mogućnosti  da se transformišu karakteristike samih delova na voksel nivou, dajući kontrolu bez presedana i omogućavajući neograničeni broj aplikacija, boja i materijala sa jedinstvenim, do sada neslućenim karakteristikama, uključujući tu i:

 • Mogućnost štampanja sa ugrađenom inteligencijom, poput senzora u odštampanim delovima, je ključ za Internet stvari (IoT).
 • Štampanje delova sa ugrađenim informacijama, kao što su nevidljivi tragovi ili kodovi, predstavlja budućnost u smislu veće bezbednosti i praćenja, za ponovno osmišljavanje lanca snabdevanja.

U budućnosti se očekuje da će do 50% namenskih plastičnih  delova za HP Jet Fusion 3D štampače biti štampano i proizvedeno korišćenjem HP Multi Jet Fusion tehnologije, u odnosu na tradicionalne metode proizvodnje.

Uz korišćenje inovacija kao što je Sprout by HP, kompletna digitalizacija dizajna kroz proizvodnju će značajno ugroziti tradicionalnu proizvodnju. Digitalizacija i 3D štampa mogu pomoći u oporavku onih regiona širom sveta koji balansiraju između održivosti i industrijskog rasta. Digitalizacija i 3D štampanje će praktično ponovo osmisliti tradicionalne lance snabdevanja i kreirati model isporuke „taman na vreme“.

Cene i dostupnost

 • HP prima porudžbine na sajtu www.hp.com/go/3Dcontactus
 • HP Jet Fusion 3D 4200 štampač će biti u prodaji krajem 2016. godine, dok će se HP Jet Fusion 3D 3200 štampač pojaviti u 2017. godini, u određenim zemljama EMEA regiona, počevši od Austrije, Belgije, Irske, Italije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Španije i Švajcarske. Dostupnost uređaja će biti proširena na druge evropske zemlje u drugoj polovini 2017. godine.
 • Početna cena za HP Jet Fusion 3D 3200 štampače je 120.000 evra. Početna cena za kompletno rešenje je 145.000 evra.