Kompanija Kaspersky Lab predstavila je danas spacijalan Kaspersky Anti-Ransomware alat za kompanije – besplatno softversko rešenje koje nudi sveobuhvatnu zaštitu korporativnim korisnicima od ransomware napada. Kako bi identifikovao šablone ransomware napada i zaštitio korisnike Windows operativnih sistema, Kaspersky anti-ransomware alat koristi dve revolucionarne tehnologije – Kaspersky Security Network i System Watcher

[1]. Jedinstvene mogućnosti System Watcher tehnologije podrazumevaju i sposobnost da se blokiraju i ponište štetne promene.

Maliciozni programi kao što je ransomware, koji inficiraju računare i šifruju kritične korporativne podatke, predstavljaju ozbiljan problem, naročito za mala preduzeća. Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab o IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, skoro 42 odsto malih i srednjih preduzeća bilo je meta ransomware napada u prethodnih 12 meseci. Čak 34 odsto ovih preduzeća platilo je traženi otkup, pri čemu svako peto preduzeće nije uspelo da povrati svoje podatke, čak i nakon što su ispunjeni svi zahtevi sajber kriminalaca. Prema statističkim podacima Kaspersky bezbednosne mreže, takođe je primeđen izuzetno veliki rast ransomware napada na kompanije: broj ovih napada je povećan skoro šest puta (sa 27 hiljada u periodu 2014-2015. godine na 158,6 hiljada u periodu 2015-2016. godine).

Povezana vest:  Pozitivan uticaj video igara

Iako bezbednosni istraživači podstiču kompanije da koriste brojne dodatne bezbednosne tehnologije i pristupe kako bi imali adekvatnu zaštitu, Kaspersky anti-ransomware alat za kompanije pruža adekvatnu zaštitu klijentima koji ne poseduju napredna rešenja kompanije Kaspersky Lab. Kaspersky anti-ransomware alat za kompanije je brzo i jednostavno rešenje, koje može da reši jedan od najvećih bezbednosnih problema koji prouzrokuje finansijske gubitke za mala i srednja preduzeća – ransomware, kao i njegovu najopasniju verziju, cryptomalware. Aktivnost cryptomalware virusa ima za rezultat šifrovanje podataka koje je nemoguće povratiti ukoliko se ne plati otkup sajber kriminalcima. Kako bi rešio ovaj problem i zaštitio korisnike Windows operativnih sistema, Kaspersky anti-ransomware alat koristi dve revolucionarne tehnologije:

  • Kaspersky Security Network, uslugu baziranu na cloud platformi koja obrađuje informacije koje su povezane sa sajber bezbednošću, a koje dobija od više miliona dobrovoljnih članova ove mreže širom sveta. Uz Kaspersky Security Network, dobijaju se najaktuelnije informacije o sajber pretnjama u roku od nekoliko sekundi, i na taj način se obezbeđuje brza reakcija i viši stepen zaštite.
  • System Watcher, naprednu proaktivnu bezbednosnu tehnologiju koja skenira sve bitne sistemske događaje, uključujući kreiranje i modifikovanje operativnih sistemskih fajlova i konfiguracija, izvršnih programskih fajlova i razmenu podataka preko mreže. Događaji se registruju i analiziraju, i ako postoje dokazi da program vrši neku vrstu maliciozne radnje, one mogu biti blokirane a njihovo dejstvo poništeno, sprečavajući na taj način dalju infekciju.
Povezana vest:  Deset saveta da unapredite vaše Galaxy S10 iskustvo

„Tokom 2015. godine, rešenja kompanije Kaspersky Lab zaštitila su 443.920 korisnika i korporativnih klijenata širom sveta od crypto-ransomware napada, oštetivši na taj način sajber kriminalce za skoro 53 miliona američkih dolara nelegalnog novca. Naši stručnjaci konstantno nadgledaju problem koji se odnosi na cryptomalware, i razvili su jednostavan alat, koji je besplatno dostupan, a koji će pomoći kompanijama u odbrani od ransomware pretnji. Mala i srednja preduzeća obično nemaju stručna lica koja će adekvatno proceniti i doneti odluku između desetina bezbednosnih alata koji su dostupni na tržištu. Kaspersky anti-ransomware je kompatibilan sa bezbednosnim rešenjima trećih strana, i predstavlja dodatno rešenje za borbu protiv ransomware-a. Odlučili smo da ovaj alat bude besplatan kako bismo kompanijama dali mogućnost da vide sve prednosti tehnologija koje kreira Kaspersky Lab“, izjavio je Konstantin Voronkov, šef odeljenja za krajnja rešenja u kompaniji Kaspersky Lab.

Povezana vest:  KROZ TELENOROVU MREŽU POSLATO 17.3 MILIONA SMS PORUKA

Ovo besplatno bezbednosno rešenje je kompatibilno sa bezbednosnim rešenjima trećih strana instaliranim na PC računarima, i može služiti kao dodatni vid zaštite od naprednih crypto-ransomware pretnji. Da preuzmete Kaspersky anti-ransomware alat za kompanije, posetite stranicu https://go.kaspersky.com/Anti-ransomware-tool.html.

Kako dodatno rešenje za zaštitu od ransomware pretnji, Kaspersky anti-ransomware pruža korporativnim korisnicima naprednu zaštitu od ransomware-a. Za organizacije koje zahtevaju najbolju zaštitu za svaki mrežni nivo, uključujući zaštitu radnih stanica, servera i mobilnih uređaja od svih vrsta malvera i naprednih napada, kompanija Kaspersky Lab preporučuje korišćenje specijalizovanih bezbednosnih rešenja:

http://www.kaspersky.com/business-security/small-to-medium-business.

Ako su fajlovi neke organizacije bili na meti napadača, trebalo bi proveriti da li je moguće povratiti te fajlove preko novog onlajn portala, No More Ransom (www.nomoreransom.org).

Projekat No More Ransom pruža korisnicima nekoliko alata za dešifrovanje koji im pomažu da povrate fajlove koji su prethodno bili zaključani ransomware virusom.

[1] http://ksn.kaspersky.com/

http://www.kaspersky.com/images/Kaspersky_Lab_Whitepaper_System_Watcher_ENG.pdf