Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine, kompanija LG Electronics (LG) udružila se sa talentovanim muzičarima iz sastava London Vegetable Orchestra da bi pokazali kako unapređena tehnologija zamrzavanja hrane može da pomogne u produžavanju njenog roka trajanja i do nekoliko nedelja, pa čak i meseci. Ideja koja stoji iza kampanje jeste podizanje svesti o problemu bacanja hrane, jednom od najvećih izazova današnjice.

Prema podacima kojima raspolažu Ujedinjene nacije čak trećina proizvedene hrane, što je u proseku oko 1,3 milijarde tona, pokvari se ili baci. Izraženo u novcu, ova količina iznosi 680 milijardi dolara u industrijalizovanim zemljama, odnosno 310 milijardi u zemljama u razvoju

[1]. Najveći procenat propadanja imaju voće i povrće zbog kratkog roka trajanja i nedostatka konzervanasa.

Povezana vest:  Beč ove jeseni domaćin jednog od najvećih gejming događaja u Evropi

Sa napretkom društva značajno se izmenila i tehnologija čuvanja hrane, jer su frižideri omogućili ljudima da se sa agrarnog stila života preorijentišu na urbaniji. Međutim, i frižideri imaju svoja ograničenja. Visoke temperature mogu da dovedu do propadanja hrane, pogotovo kod prirodnih namirnica, kao što su voće i povrće, čak i ako se čuvaju u frižideru. Kako bi namirnice zadržale najbolji kvalitet, frižideri moraju biti izolovani od čestih promena temperatura koje utiču i na unutrašnju temperaturu frižidera. Promena temperature unutar frižidera ima veći uticaj na rok trajanja hrane čak i od stepena hladnoće koji je zastupljen u uređaju.

Povezana vest:  Deseti Hi-Files Show, sajam audio i video tehnike, ovog vikenda u Beogradu

Muzičari iz grupe London Vegetable Orchestra (LVO) iz prve ruke su se uverili da nisu svi frižideri proizvedeni na isti način. Ovi muzičari izvode „zelene simfonije“ na jestivim instrumentima, napravljenim od svežih proizvoda. Orkestar, koji je nastao pre više od tri godine, zabavlja ljubitelje muzike u Ujedinjenom Kraljevstvu instrumentima napravljenim od tikava, paprika, korena manioke, šargarepe i bundeve. Kako su nastupi zavisili od mogućnosti da se izvedu precizne melodije pomoću ovih instrumenata, muzičari su bili prisiljeni da prave nove instrumente svakog dana, i to od svežeg povrća, jer starije namirnice ne bi mogle da proizvedu željene tonove i melodije.

Povezana vest:  Novi Lenovo desktop računari ThinkCentre A70 i M70e namenjeni poslovnim korisnicima

Tada su članovi ove muzičke skupine saznali za frižidere kompanije LG sa patentiranom tehnologijom linearnog regulatornog kompresora. Razlike u zvuku skoro da nije bilo, čak ni posle nedelju dana stajanja instrumenata u ovom frižideru. Uređaji kompanije LG ne samo da održavaju hranu svežom duže, već troše i značajno manje energije uz mnogo manje buke. Sve ovo se postiže zahvaljujući smanjenju trenja putem strukturnih unapređenja, dok je energija usmerena na očuvanje svežine hrane.

[1] Izvor: www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en