Kakav je zvuk svetlosti? Huawei je postavio ovo pitanje svom timu umetnika i stručnjaka za veštačku inteligenciju. Prikazujući neverovatne sposobnosti  veštačke inteligencije Huawei Mate 20 Pro telefona, zajedno su stvorili Zvuk svetlosti, projekat koji pretvara polarnu svetlost koja oduzima dah u simfonijski doživljaj koji do sada nije viđen.

Zvuk svetlosti je višemesečna saradnja koja je testirala granice načina na koji ljudi mogu da nauče veštačku inteligencju čitanju slika i stvaranju novog zvuka. Članovi tima su dobili zadatak da „zabeleže“ polarnu svetlost u Norveškoj i nauče specijalni sistem veštačke inteligencije koji se nalazi unutar Huawei Mate 20 Pro telefona, da prepozna njene osnovne osobine i pretvori ih u muzičke elemente. Ovi originalni zvuci su zatim korišćeni za komponovanje simfonije u saradnji sa pomenutim telefonom. Poslednji izazov umetničkog tima je bio da stvori višečulno iskustvo koje jedno uz drugo postavlja inovacije veštačke inteligencije i, do sada vizuelno i zvučno nezabeleženi, jezik polarne svetlosti.

Putovanje – od prvobitnog snimanja polarne svetlosti do konačnog izvođenja

Pod otvorenim nebom noći grada Tromzo u Norveškoj, lovac na polarnu svetlot Kjetil Skogli je snimio polarnu svetlost. Nakon što je Kjetil obavio svoj deo posla, snimci su poslati u zvučne laobratorije gde je nagrađivani kompozitor Mark Sayfritz koristio specijalno napravljeni sistem veštačke inteligencije za stvaranje simfonije na osnovu snimaka polarne svetlosti, koji su zatim obrađena u telefonu Mate 20 Pro.

Nakon što su muzički elementi komponovani, jedan od najboljih svetskih dirigenata i kompozitora, James Sherman, oblikovao ih je za orkestarsko izvođenje simfonije Zvuka svetlosti u čuvenoj koncertnoj sali Brahms Hall u Beču. Tokom čitavog procesa, mogućnosti veštačke inteligencije na telefonu Huawei Mate 20 Pro, služile su kao inspiracija za pomeranje granica očekivanog.

Povezana vest:  Ne morate više da pukujete kameru, GPS uređaj ili vodič za putovanja!

,,Za potrebe projekta Zvuk svetlosti planiram da pojačam i dodatno naglasim emocije ovog izvođenja, tako da deluje kao da nam se polarna svetlost obraća kroz muziku“, rekao je James Shearman, dirigent zadužen i za aranžman Zvuka svetlosti.

Zvuk svetlosti – uloga telefona Huawei Mate 20 Pro 

Nastanak Zvuka svetlosti je zahtevao moćan uređaj. Huawei Mate 20 Pro se pokazao kao savršeni saradnik, jer je projekat koristio mnoge opcije ovog uređaja za pružanje podrške specijalnom sistemu veštačke inteligencije i ukupnom uspehu projekta.

Za početak, inženjeri su dobili zadatak da stvore jedinstveni sistem veštačke inteligencije koji može da se obuči da prepozna i analizira različite karakteristike svetlosti. Ova veštačka inteligencija je potom naučena kako da poveže muzičke elemente sa video snimkom polarne svetlosti.

Kompozitor Mark Sayfritz je primetio: ,,Uključivanje veštačke inteligencije u moju muziku je otvorilo čitav spekar novih kreativnih mogućnosti. Snimak polarne svetlosti sada mogu da ubacim u sistem veštačke inteligencije koji analizira stavke kao što su boja, veličina, oblik i brzina. Nakon toga, stvara varijacije mojih muzičkih fraza na osnovu onoga što vidi. To znači da kada veštačka inteligencija prepozna naročito dramatičnu svetlosnu predstavu, u stanju je da modulira zvuke ne bi li dočarala intezitet kompozicije. Ja, zatim, mogu da obogatim simfoniju ovim elementima.”

Svi muzički elementi koji su generisani, bi obično morali da koriste skupocene računare za intezivnu fazu obrade pre izvođenja uživo. Ipak, zahvaljujući specijalno razvijenom sistemu veštačke inteligencije, ovaj tim je uspeo da transformiše telefon Mate 20 Pro u računar buduće generacije. Tokom izvođenja uživo, obrađeni podaci će se putem telefona Mate 20 Pro povezati sa elektronskim instrumentima, koji će biti zaduženi za muzičke akcente tokom izvođenja.

Povezana vest:  Deseti Hi-Files Show, sajam audio i video tehnike, održan ovog vikenda u Beogra

,,Veštačka inteligencija dugo je bila prioritet kompanije Huawei. Poput mnogih trenutnih tehnologija pre nas, AI nam dopušta da prevaziđemo svoje granice – omogućava nam da dostignemo ciljeve koji su nekada bili izvan našeg domašaja. Zvuk svetlosti precizno prikazuje ovu ideju.’’, rekao je Yanmin Wang, predsednik Huawei Consumer Business Group, Huawei CEE&Nordic.

Koncert u Beču – veče veštačke inteligencije, muzike i polarne svetlosti

 Pod parolom ,,Kako zvuči polarna svetlost?”, audio-vizuelni performans, potpomognut veštačkom inteligencjom, održan je sinoć u sali Brahms Hall koncertne dvorane Musikverien u Beču. U prisustvu više od 300 posetilaca, neverovatnim zvukom polarne svetlsoti je dirigovao James Shearman, u izvođenju Synchron Stage orchestra.

Programu, koji je vodila Ina Sabitzer, prisustvovali su predstavnici medija i drugi specijalni gosti koji su uživali u izvođenju Zvuka svetlosti, delikatno organizovanom od strane kompanije Huawei. Tokom večeri je prikazan i film o nastanku kompozicije dočaravši čitavo putovanje od neba do podijuma, a kulminaciju je predstavljalo izvođenje ovog zajedničkog projekta.

Istraživači – kratko predstavljanje ključnih učesnika projekta Zvuk svetlosti

Kjetil Skogli, lovac na polarnu svetlsot: fotograf, snimatelj i vodič za gledanje polarne svetlosti u gradu Tromzo u Norveškoj. Kjetil je sarađivao sa organizacijama kao što su BBC, 60 Minutes Australia, NRK i mnogim drugim. Tokom projekta Zvuk svetlosti, je odigrao ključnu ulogu vodiča u potrazi za nepredvidivom polarnom svetlošću. Njegovo znanje o praćenju i razumevanje polarne svetlosti je bilo od presudne važnosti.

Povezana vest:  Deset studenata na plaćenoj praksi u SBB-u

Mark Sayfritz, kompozitor: jedan od najboljih izvođača, kompozitora i producenata u muzičkoj idustriji. Mark ima mnogo nagrada za svoje partiture i dizajn zvuka dobijenih za saradnju sa kompanijama Audi, Nike, Levi’s, NBA i Reebok. Njegova uloga je bila da uzme elemente zvuka koje je stvorio specijalni sistem veštčake inteligencije, i od ovih novih napravi simfoniju. Njegova volja za saradnjom, razumevanje tehnologije i ekspertsko znanje o partiturama i zvuku su bili od neprocenjivog značaja za projekat.

James Shearman, dirigent: izuzetno cenjeni britanski dirigent i orkestrator koji je učestovao u stvaranju muzike za više od 80 filmova, uključujući Beauty and the Beast, Manchester by the Sea i Harry Potter and the Goblet of Fire. Njegova uloga aranžiranja i dirigovanja je bila izuzetno značajna za konačnu viziju kombinovanja tehnološke prirode eksperimenta sa veštačkom inteligencijom i njenog povezivanja sa orkestrom.

Synchron Stage orkestar, muzičari: Orkestra Synchron Stage je formiran pažljivim odabirom najboljih muzičara iz najpoznatijih bečkih orkestara. Ovaj orkestar nastupa u studiju Synchron Stage u Beču koji je specijalizovan za velike orkestre i filmsku muziku. Članovi orkestra imaju iskustva u izvođenju filmske muzke i upravo ova sposobnost da svoje izvođenje povežu sa pokretom projektovanog vizuelnog materijala, je odigrala značajnu ulogu u organizaciji ovog događaja.

 

Zvuk svetlosti simfonija:

https://www.youtube.com/watch?v=TQ3KNXQwO1o