Kako bi pomogli roditeljima da preduzmu odgovarajuće korake kada je u pitanju bezbednost dece na internetu, nezavisni procenjivač softvera AV-TEST izvršio je procenu velikog broja rešenja specijalno dizajniranih za zaštitu dece na internetu – i nagradio rešenje Kaspersky Safe Kids sa tri “APPROVED” sertifikata.

Uzimajući u obzir na činjenicu da deca provode sve više vremena na internetu, mnogi roditelji vode borbu kako bi ih zaštitili od izlaganja nizu opasnosti i sajber pretnji na mreži. To uključuje, između ostalog, gledanje neprikladnog sadržaja, mogućnost da dete postane žrtva sajber-zlostavljanja ili nesvesno deljenje privatnih podataka. Činjenica je da više od polovine dece uzrasta od šest do devet godina internet koristi svakodnevno, dok svaki treći roditelj veruje da ne može imati kontrolu nad onim što njihova deca vide na internetu. Uz operativne sisteme koji pružaju samo osnovne alate za zaštitu, neophodno je da roditelji povećaju nivo zaštite kako bi njihova deca bila bezbedna od rastućih onlajn pretnji.

Povezana vest:  Intel predstavlja širok spektar novih Intel 3D NAND SSD memorija

Kao priznanje za svoje performanse i kao jedno od najboljih rešenja za zaštitu dece, rešenje Kaspersky Safe Kids postiglo je sledeće sertifikate za upotrebu na tri najveća desktop i mobilna operativna sistema: Windows, iOS i Android. Ova potvrda dolazi nakon što je AV-TEST izvršio procenu 11 alata za roditeljsku kontrolu za desktop računare koji koriste Windows 10 i MacOS, kao i 11 aplikacija za roditeljsku kontrolu za Android, iOS i Fire OS.

Svrha testa je bila procena efektivnosti aplikacija trećih strana za bezbednost dece i internih bezbednosnih alata operativnog sistema i njihove ponude filtera i podešavanja za zaštitu mladih na mreži. Ovo uključuje: zaštitu od sajber-nasilja, kontrolu pristupa sadržaju za odrasle, kontrolu prenosa privatnih podataka, kontrolu vremena provedenog na digitalnim uređajima, zaštitu od onlajn novčanih prevara, zaštitu od onlajn seksualnog nasilja (online grooming) i zaštitu privatnosti.

Roditelji se danas suočavaju sa velikim izazovima kada je u pitanju zaštita dece od internet pretnji i štetnog sadržaja. Stoga, potreban im je sveobuhvatan softver koji bi im u tome pomogao. Desktop verzija rešenja Kaspersky Safe Kids je upravo to – utvrđeno je da je u zaštiti dece od pristupa štetnim veb stranicama, ovo rešenje učinkovitije u poređenju s konkurentskim rešenjima i internim alatima operativnog sistema, uz vrhunske filtere koji blokiraju sadržaj za odrasle u sedam od 10 kategorija. S obzirom da eksplicitni sadržaj i sadržaj za odrasle nisu ograničeni na očigledne – uključujući pornografiju ili veb stranice koje promovišu kockanje – rešenje Kaspersky Safe Kids može blokirati i sadržaj koji je lako prevideti, radi potpunog osećaja sigurnostii. Ovo uključuje i sadržaj oko ilegalne razmene podataka i deljenje podataka i fajlova, kao i veb-stranice koje sadrže oružje, municiju i nasilan sadržaj.

Povezana vest:  Epl ulaže dve mld dolara u centar za podatke u Arizoni

Test je takođe otkrio da Kaspersky Safe Kids aplikacija, zajedno sa desktop verzijom, ne samo da blokira zabranjene linkove, već i štiti decu od više bezbednosnih pretnji nego interni alati operativnog sistema. Ovo uključuje i kontrolu prenosa privatnih podataka i zaštitu od onlajn novčanih prevara. Test je takođe pokazao da je desktop verzija rešenja Kaspersky Safe Kids jedino testirano i sertifikovano rešenje koje štiti decu od onlajn seksualnog zlostavljanja (online grroming), što je od vitalnog značaja za roditelje s obzirom na to da je, prema nekim istraživanjima, 45 minuta ponekad dovoljno da napasnik dobije eksplicitni sadržaj deteta.

Povezana vest:  Srbija osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Esportu

Timur Bijačuev (Timur Biyachuev), potpredsednik sektora za istraživanje pretnji u kompaniji Kaspersky Lab, izjavio je: “Veoma smo zadovoljni što smo dobili AV-TEST odobrenje za našu Kaspersky Safe Kids aplikaciju, jer ono ojačava našu posvećenost zaštiti dece od mnogih štetnih pretnji i situacija sa kojima se mogu susresti onlajn. Ova vrsta nezavisnih procena su od izuzetne važnosti kada je u pitanju demonstriranje na koje proizvode bezbednosne industrije se potrošači mogu osloniti.”

Dodatni nalazi AV-TESTA roditeljske kontrole mogu se naći ovde:

Test: Aplikacije za roditeljsku kontrolu za Google Android, Apple iOS i Amazon Fire OS https://www.av-test.org/en/news/test-parental-control-apps-for-google-android-apple-ios-amazon-fire-os/

Više informacija o prednostima programa Kaspersky Safe Kids možete pronaći ovde:

https://www.kaspersky.com/safe-kids