kindle-3Deset najznačajnijih gadgeta u 2010. godini

 

Početkom godine se uveliko špekulisalo o „Appleovom“ tablet kompjuteru, nestrpljivo se očekivao dolazak 3D televizora, kao i kraj krađe kablovskih operatera.

Proizvođači su uspeli na tržište da plasiraju 3-D televizore, ali kako u ponudi nema dovoljno sadržaja nabavka ovog uređaja nije baš opravdana i isplativa.

Velike nade su polagane u uređaj Boxee Box koji čiji razvoj još uvek nije dovršen, a doživljava i česte probleme. Google TV je onomogućena zbog nespremnosti TV mreža da odigraju svoju ulogu, dok Apple TV ostaje „zaključan“ u svom iTunes svetu. Jedino je iPad kompanije „Apple“ uspešno pokazao ono što čini jedan tablet kompjuter. Uprkos tome iPad nije jedini gadget koji je zaslužio najviše pažnje u ovoj godini.

E-čitači, kamere pa čak i egzoskeleti su ostvarili veliki napredak u 2010. godini.

 

10. Kindle 3

 

Sa svetlijim ekranom, boljim kontrastom i tankim dizajnom, Kindle 3 je postao najbolji e-čitač. Proizvođači su snizili cene na 140 dolara (za uređaje koji se koriste Wi-Fi mrežom, dok oni sa besplatnom 3G bežičnom mrežom koštaju 190 dolara) i nastavljaju da šire svoju kolekciju e-knjiga. Teško je posetiti stranicu Amazon.com a u isto vreme ne biti u iskušenju kupiti Kindle. Nije čudo što je ovaj uređaj postao najbolje prodavani proizvod ove kompanije.

Povezana vest:  LG Optimus 3D nas uvodi u novu eru smart telefona

 

9. Canon S95

 

Neki će se zapitati zašto se jedan digitalni aparat nalazi među deset najboljih gadgeta u 2010. godini. Deveto mesto je zasluženo jer amaterske fotografije „Canonovog“ PowerShot S95 digitalnog aparata izgledaju kao delo profesionalca. Aparat poseduje senzor od 10 megapiksela, dijagonalni senzor od 9,5 mm, najnoviji DIGIC 4 procesor, optički stabilizator slike, detekciju lica, mogućnost kreiranja RAW fotografija i HDMI izlaz.

 

8. Samsung Galaxy

 

Ovo je prvi i izuzetno korisan tablet računar sa operativnim sistemom Android, koji predstavlja direktnu konkurenciju „Appleovom“ iPadu, od kojeg je i manji, sa 7-inčnim ekranom u poređenju sa iPadovim od 9,7 inča. Oba imaju rezoluciju 1024×600. Poseduje i pristojnu kameru, kao i prenosivi microSD slot. U prva dva meseca na tržištu je kupljeno oko milion ovih tablet računara.

 

APPLE-MacBook-Air7. MacBook Air

 

Direktor kompanije „Apple“ Steve Jobs je nazvao novi MacBook Air kompjuterom budućnosti. U ponudi se nalaze dve varijante, prva sa ekranom od jedanaest, a druga od trinaest inči. MacBook teži manje od jednog kilograma. Isporučuje se sa flash memorijom, pa je s obzirom na svoju veličinu jako brz. Početna cena je 1.000 dolara.

Povezana vest:  Samsung predstavio SSD najvećeg kapaciteta na svetu

 

6. iPhone 4

 

„Appleov“ iPhone 4 je najkontroverzniji proizvod u 2010. godini. U početku je imao ogromnih problema sa antenom,odnosno gubljenjem signala. Međutim, to su zaljubljenici u ovaj mobilni telefon brzo zaboravili. Svi su hvalili njegov kvalitetni display. Kao dodatak tome dolazi i kamera s prednje strane za videopozive, brzi A4 procesor i iOS4, koji omogućava vršenje više radnji istovremeno. Uprkos problemima sa antenom, iPhone je prodat u 14 miliona jedinica.

 

5. Sprint Evo 4G

 

Ovo je „najopakiji“ mobilni telefon koji je proizveden u 2010. godini. Zahvaljujući svojoj 4G konekciji, ekranu od četiri inča i Wi-Fi mreži, Sprint Evo se predstavio kao odličan saputnik. Jedina mana mu je slaba baterija.

 

4. Windows Phone 7 na Samsung Focusu

 

U trenucima revolucije iPhonea, „Microsoft“ je 2008. godine zaposlio nove menadžere koji su stvorili operativni sistem Windows Phone 7 namenjen mobilnim telefonima. Novi operativni sistem je slavu doživio u laganom Samsung Focusu, koji poseduje lep AMOLED ekran i solidan dizajn.

 

3. Microsoft Kinect

 

Dodatak Xboxu, kodnog imena „Project Natal“, kontroler Kinect je naprosto oduvao dodatke Sonyjevim i Nintendovim konzolama. Kombinacijom infracrvenog senzora i kamere, Kinect prenosi pokrete igrača u akciju na ekranu. Ovaj uređaj također ima mogućnost prepoznavanja lica.

Povezana vest:  Izabran pobednički video-spot konferencije „BlogOpen 2011“

 

2. Berkeley Bionics eLegs

 

Uređaj koji je mnogima dao nadu i popravio raspoloženje je sigurno onaj kompanije „Berkeley Bionics“. Radi se o bioničkim nogama eLEGS koje pomažu paraplegičarima da ponovo hodaju. Na konferenciji za štampu u organizaciji proizvođača ovog pomagala, osamnaestogodišnja devojka je isprobala bioničke noge eLEGS, a njen osmehje svima pokazao koliko je važan ovaj uređaj.

 

ipad_touch1.iPad

 

Zahvaljujući iPadu, 2010. godina će ostati upamćena kao godina tablet kompjutera. Čudo sa 9,7-inčnim ekranom osetljivim na dodir je formiralo novu kategoriju proizvoda koji su digitalne sadržaje učinili privlačnijim više nego ikad. iPad je nadomestio sve nedostatke koje su imali prethodni tablet kompjuteri. Ponudio je jednostavan interfejs koji mogu savladati osobe svih uzrasta u samo nekoliko sekundi. Ovom uređaju ne preti opasnost od virusa, a ne zahteva ni posebno održavanje. Reakcije tržišta su bile odlične. „Apple“ je u prvom kvartalu postojanja iPada prodao oko 4,2 miliona jedinica, čime je potvrđena titula najbolje prihvaćenog gadgeta u istoriji.