Kompanija Canon Europe predstavila je svoje godišnje stipendije za fotoreportere u potrazi za izuzetnim profesionalnim fotografima i snimateljima videozapisa. Podržavajući kreativne vizualne pripovedače, Canonova stipendija za fotoreporterke slavi izuzetne fotografkinje i njihov doprinos fotoreporterstvu, dok je Canonova stipendija za videozapise namenjena svima koji kreativno dizajniraju neku vrstu lupe za socijalne, kulturne i ekonomske probleme u dokumentarnom obliku. Obe stipendije raspisane su uporedo sa jednim od vodećih svetskih festivala fotoreporterstva Visa pour l’Image i stipendistima nude sredstva koja će im omogućiti izradu projekata, ali i platformu putem koje se može čuti. Pobednici će biti službeno predstavljeni na ovogodišnjem festivalu koji će se održati tokom septembra u francuskom gradu Perpignanu, a njihov će rad biti najavljen sledeće godine.

Canonova stipendija za videozapise – kratki dokumentarni film

Ove će se godine dodeliti druga Canonova stipendija za videozapise kojom se odaje počast kreativnom snimanju dokumentaraca uz prepoznavanje najboljih novih talenata. Žiri sastavljen od profesionalaca iz sveta fotografije u junu će odabrati pobednika koji će dobiti stipendiju u iznosu od 8000 eura i Canonov komplet na zajam za produkciju kratkog dokumentarnog filma. Prijavljeni radovi ocenjivaće se prema prezentaciji, relevantnosti i originalnosti projekta.

Povezana vest:  Samsung predstavio nova tri modela iz Galaxy A serije

Prošle godine je Canonovu stipendiju za videozapise dobio francusko-švajcarski fotograf i snimatelj filmova Michaël Zumstein – bio je prvi dobitnik te stipendije. Tada je počeo da radi na kratkom dokumentarcu pod naslovom „Bangui la coquette“ koji se bavi organizacijom takmičenja za mis Centralnoafričke Republike. Prvi film koji najavljuje njegov projekat će biti predstavljen na ovogodišnjem festivalu, dok će se završni video izveštaj moći pogledati u Perpignanu za godinu dana, u septembru 2022.

Već se sada profesionalni fotoreporteri i snimatelji dokumentarnih videozapisa s odrađenim barem jednim reportažnim videoprojektom mogu prijaviti za Canonovu stipendiju za videozapise.

Povezana vest:  Ambasada Švedske organizuje prvi dečji hakaton (radionice za programiranje) AjSiTi Hack u nedelju, 22. novembra

Canonova stipendija za fotoreporterke

Prestižna Canonova stipendija za fotoreporterke dodeljuje se već 21 godinu i skreće pažnju na važne društvene teme kroz fotoreporterstvo. Canon i Visa pour I’Image ponudiće na ovogodišnjem festivalu stipendiju u iznosu od 8000 eura i podržati dobitnicu u njenom projektu u trajanju godinu dana pre izložbe iduće godine.

Zbog globalnog uticaja pandemije prošlogodišnja dobitnica stipendije, turska fotografkinja Sabiha Çimen, predstaviće na festivalu 2022. i svoj projekat  „Hafiz: Guardians of the Qur’an“ (Hafizi: čuvari Kurana). Projekat Çimenove govori o 1500-godišnjoj tradiciji prema kojoj muslimani koji napamet nauče celi Kuran mogu ispred svog imena koristiti titulu „hafız“ i o devojčicama u uzrastu od 8 do 17 godina koje pohađaju škole Kurana kako bi recitovale i zapamtile 6236 stihova iz islamske svete knjige i tako postale hafize.

Prethodne dobitnice stipendije dobile su novčana sredstva, podršku i predstavljanje u javnosti  i  postale su izvor inspiracije drugim fotografkinjama u branši. Ilvy Njiokiktjien, dobitnica stipendije 2011. godine i Canonova ambasadorka, rekla je: „Bio je to značajan korak u mojoj karijeri. Pozivam sve reporterke da se prijave jer je verovatnoća osvajanja izložbe na festivalu Visa pour l’Image velika. Pažnja koju Canon i festival mogu skrenuti na vaš projekt veća je od bilo čega što drugi mogu napraviti. Time ćete staviti projekat, a time i sebe kao fotografkinju, u središte pažnje, a to je jako potrebno u branši danas.”

Moguće je već sada prijaviti se za obe stipendije, a krajnji rok za prijavu je 17. maj 2021.

Povezana vest:  Samsung istražuje svet mobilne virtuelne stvarnosti uz Gear VR

Da biste saznali više o Canonovoj stipendiji za fotoreporterke, posetite web-stranicu

www.visapourlimage.com/en/festival/awards-and-grants/bourse-canon-de-la-femme-photojournaliste.

Da biste saznali više o Canonovoj stipendiji za videozapise, posetite

www.visapourlimage.com/en/festival/awards-and-grants/bourse-canon-du-documentaire-video-court-metrage.

-# # #-

Objave i novosti kompanije Canon možete jednostavno pratiti na kompanijskom LinkedIn profilu:
https://www.linkedin.com/company/canon-emea.