Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenje je pokazalo 100% efikasnost protiv ransomver napada, prema nedavnoj proceni organizacije AV-TEST. Kao rezultat tri različita scenarija i 113 uzoraka napada, proizvod nije izgubio nijedan korisnički fajl i nadmašio je 10 različitih sajberbezbednosnih vendora.

Poslednjih nekoliko godina, ransomver je prerastao u industriju uz veliki broj porodica malvera, kriminalnih grupa i napada-u-vidu-usluge (attacks-as-a-service). Samo u drugom kvartalu 2021. godine pojavilo se 3.905 novih modifikacija ransomvera, dok je na globalnom nivou napadnuto 97.451 korisnik, što je oko 6.000 više nego u prethodnom kvartalu, prema istraživanju kompanije Kaspersky. Prilikom pristupa sistemu, ovakvi napadi se brzo šire sa jednog uređaja na drugi, dok sanacija i povraćaj fajlova mogu da traju danima ili čak nedeljama. Kako bi izbegli tako ozbiljne i skupe posledice, preduzeća bi trebalo da koriste pouzdano i provereno sajberbezbednosno rešenje koje može da otkrije maliciozne aktivnosti i opozove kodiranje.

Povezana vest:  Novi Samsung Galaxy A80

AV-TEST je ispitao 11 platformi za zaštitu krajnjih tačaka na tri scenarija: napade ransomverom na korisničke fajlove koji se skladište na lokalnom sistemu, napade ransomverom na korisničke fajlove koji se nalaze u udaljenom zajedničkom folderu i Proof of Concept napade ransomverom na korisničke fajlove na lokalnom sistemu. Tokom testa, od proizvoda se očekivalo da otkriju aktivnosti ransomvera i njegove fajlove, blokiraju ga, opozovu sve promene korisničkih fajlova i uklone pretnju sa targetiranog sistema. Test je uključivao 25 porodica ransomvera kao što su REvil, Ryuk, Conti, Lockbit, pysa, Ragnarlocker, Ransomexx i druge, kao i 14 dokaza koncepta (PoC).

Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenje je u potpunosti blokiralo 100% napada u sva tri scenarija bez šifrovanja ijednog korisničkog fajla, a pretnje su uklonjene iz zaštićenog sistema. Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenje je postiglo najveću stopu zaštite među svim testiranim proizvodima, dokazujući svoju vrednost kada je reč o zaštiti kompanija od ove vrste napada. Uspelo je da u slučaju napada zaštititi poslovne podatke na desktopu zaposlenih i u zajedničkim folderima u slučaju kompromitovanja od strane postojećih porodica ransomvera, ali i uzoraka posebno dizajniranih za test. Poslednji, međutim, uključuje različite stvarne tehnike šifriovanja koje koriste protivnici.

Povezana vest:  Predstavljena edukativna platforma 'Bezbedni klinci': Za digitalne mame i tate

 „Kompanija Kaspersky je na našim testovima ponudila visok nivo zaštite od svih napada ransomverom. Jasno je nadmašila ostale testirane proizvode. Bez obzira na to da li govorimo o Revil ili Ryuk ili Conti porodicama ransomvera – niko od njih nije uspeo efikasno da sprovede maliciozne aktivnosti dok je rešenje kompanije Kaspersky štitilo sistem,” rekao je Andreas Marks (Andreas Marx), izvršni direktor organizacije AV-TEST.

Iako ransomver zaista može da dovede do obustave posla na neko vreme, a povraćaj podataka može biti jako težak i skup, zaštita od njega ne zahteva sofisticirane mere ili velika ulaganja. Sledeći jednostavna pravila, kao što su pravljenje rezervnih kopija podataka i edukovanje zaposlenih da ne otvaraju fišing i-mejlove, zajedno sa dobrim bezbednosnim proizvodom za zaštitu krajnjih tačaka bi trebalo da funkcioniše jednako dobro. Sjajno je videti rezultate organizacije AV-TEST koji dokazuju da je Kaspersky platforma za zaštitu krajnjih tačaka sigurna opcija i da garantuje apsolutnu zaštitu od ransomvera,” komentariše Andrej Dankevič (Andrey Dankevich), viši menadžer marketinga proizvoda u kompaniji Kaspersky.

Povezana vest:  Ekran na kome možete videti sve - Huawei MateBook X Pro

Ceo izveštaj “Advanced Endpoint Protection: Ransomware Protection Test”, koji je poručila kompanija Kaspersky, a izvršila organizacija AV-TEST GmbH, možete pronaći ovde.

Za više informacija o Kaspersky Endpoint Security Cloud rešenju, molimo posetite stranicu ovde.