U toku godine svi proizvođači mobilnih telefona, uključujući i kompaniju Samsung, na tržište izbace po par novih modela iz svake svoje serije. Kada je u pitanju Samsungova premijum klasa Galaxy S, na našem tržištu su se u prvom kvartalu ove godine pojavila tri nova modela – Galaxy S23, S23+ i S23 Ultra.

Kao vodeći i najkvalitetniji model S serije, Galaxy S23 Ultra sigurno zavrđuje najviše pažnje među korisnicima i zato ćemo u ovom tekstu predstaviti njegove glavne karakteristike.

Posle brojnih glasina o vremenu izlaska i specifikacijama, Galaxy S23 ultra konačno je u februaru predstavljen u Evropi a u martu mesecu našao se u prodaji i kod nas. Ako izuzmemo dizajn, ovaj model donosi puno novina u odnosu na svog prethodnika S22 Ultra. Evo koja sve poboljšanja možete očekivati, pa sami prosudite koliki je iskorak napravljen u odnosu na prethodne proizvode u ovoj seriji.

#1 Ekran i kućište

Model poseduje Dynamic AMOLED 2x (OLED) displej, i to je prvi telefon sa ovakvim ekranom koji se pojavio na svetskom tržištu. Dijagonala je 6.8 inča što se i očekivalo od najjačeg telefona Galaxy S serije, a displej zauzima čak 89,8% prednjeg dela telefona. Ekran ima osvetljenje od 1750 nitsa sa razmerom kontrasta od 3000000:1, što znači da nećete morati da tražite senovita mesta kako biste po sunčanom vremenu mogli da vidite šta piše na ekranu. Osveženje ekrana je 120Hz. U vrhu dispeja nalazi se selfi kamera u vidu rupice i prilično je lepo uklopljena u dizajn.

Displej ima zaštitu IP68 odnosno premaz koji štiti od sakupljanja prašine. Takođe, vodootporan je i veoma dobro podnosi pad sa visine. Ipak, kao i svaki drugi ekran na pametnim telefonima, i ovaj je osetljiv i može se razbiti, pa ukoliko vam se to dogodi  i ako vam zatreba servis za vaš Samsung telefon, potražite radnje koje su specijalizovane za popravku uređaja ovog proizvođača.

Povezana vest:  Prevaranti koriste lažne poklon kartice kako bi namamili korisnike da ostave svoje lične podatke

Što se tiče kućišta, njegova veličina je 163.4×78.1×8.9mm, a težina telefona 234 grama. Možemo reći, jako dobar odnos veličine i težine, ako uzmemo u obzir šta se sve nalazi unutar ovog modela. Treba još naglasiti da se sa strane nalaze dva zvučnika kao i port za punjenje. Tu je, kao i kod ranijih premijum modela, i S pen olovka za pisanje i tipkanje po ekranu.

#2 Kamera na S23 Ultra telefonu: moćan sistem za vrhunske fotografije

Pre nego što je Galaxy S23 ultra predstavljen u februaru bilo je puno glasina o tome kakav nas sistem kamera očekuje, koliko njih će se naći na uređaju i kakve karakteristike će imati. Odmah nakon izlaska, svima je bilo jasno da je to trenutno jedan od najmoćnijih telefona kada su u pitanju fotografije i video zapisi. Galaxy S23 Ultra dolazi sa glavnim senzorom od 200MP i tri pomoćna senzora na poleđini, kao i sa prednjom selfi kamerom od 12MP.

Iako nije sve u broju megapiksela sam podatak da glavna kamera ima neverovatnih 200MP zvuči dovoljno ubedljivo. Tu je i novi ISOCELL HP2 senzor koji omogućava znatno bolje performanse pri slabom osvetljenju, poboljšava dinamički opseg i daje još više detalja fotografijama koje snimate. Što se tiče opcija rezolucije, na glavnoj kameri možete birati tri režima rada – 12MP, 50MP i 200MP. Režimi niže rezolucije koriste tehnologiju spajanja piksela pa su pogodniji za kreiranje snimaka na tamnijim mestima. Sa druge strane, veća rezolucija je dobra opcija za dnevno fotografisanje, ali treba da znate da u većoj meri ima kašnjenje zatvarača blende pa nije idealna za fotografisanje objekata u pokretu.

Povezana vest:  Samsung počeo program zamene Galaksi nouta 7 u Srbiji

Od ostalih kamera kojima je uređaj opremljen tu su širokougaona od 12MP sa otvorom blende od f/2.2, kao i čak dve telefoto kamere, obe po 10MP, ali sa različitim otvorima blende ( f/2,4, odnosno f/4,9). Na kraju, da pomenemo i selfi kameru koja je u obliku rupice na displeju. Ima rezoluciju od 12MP i napredan autofokus sistem.

Sve kamere mogu snimati video u 4K rezoluciji sa 60 fps, a samo glavna i u 8K, pri 30fps. Prethodno smo se uverili da model Galaxy S22 Ultra nudi korisnicima sjajne mogućnosti kada je snimanje videa i fotografija u pitanju, ali već pri prvom korišćenju novog modela sasvim je evidentno da je sistem kamera, kao i softvera koji ih podržavaju, podignut na viši nivo.

#3 Čipset – Only for Galaxy

Galaxy S23 Ultra dolazi sa najnovijim 4 nm čipsetom Snapdragon 8Gen2 for Galaxy kompanije Qualcomm. Možemo reći da je nešto poput overkloka u odnosu na prethodne modele. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, maksimalno će raditi na čak 3,36 GHz, dok će ostali uređaji sa ovim tipom čipseta i uslovno starijom arhitekturom maksimalno dostizati 3,2Ghz. Procesor ima 8 jezgra.

Samsung se konačno potpuno oslobodio Exynos čipova koji su važili za lošije u odnosu na njihov pandane iz serije Snapdragon, što je, po nama, bio pravi potez.

#4 Memorija sa UFS 4.0 standardom

Zahvaljujući najnovijem UFS 4.0 standardu za skladištenje podataka i LPDDR5X RAM-u, Galaxy S23 serija donosi telefone brže nego ikada. Ovo je velika stvar, jer UFS 4.0 nudi duplo veće brzine čitanja i zapisivanja podataka od prethodne arhitekture UFS 3.1, a prema tvrdnjama Samsungovih stručnjaka, efikasniji je za čak 46%. To znači da S23 Ultra može da otvara i čuva velike datoteke dvostruko brže od S22 Ultra modela, što povlači i manje opterećenje baterije, i naravno, njeno duže trajanje.

Povezana vest:  Idealna ravnoteža između estetike i funkcionalnosti – HONOR Magic V2

Osnovna varijanta Ultra modela dolazi sa 8GB RAM-a ali zbog svega navedenog je daleko brža i bolja od svoje prethodne verzije. Što se tiče interne memorije, u kojoj ćete čuvati vaše podatke i fajlove, kod osnovne verzije ona je 256GB. Mi mislimo, sasvim dovoljno za normalnu upotrebu. I baš iz tog razloga iz Samsunga su se odlučili da ne postoji dodatni slot za dodatnu memorijsku karticu.

#5 Baterija kao kod prethodnog modela

Za razliku od prethodno opisanih karakteristika, baterija je ostala ista kao kod prošlogodišnjeg modela. Njen kapacitet je 5000mAh, ali treba imati na umu da će zbog već pomenutog kvalitetnijeg čipseta trajati nešto duže nego kod Galaxy S22 Ultra. Pri prosečnom korišćenju uređaja oko dva dana. U pitanju je Li-Ion nezamenjiva baterija.

Uređaj ima punjenje kablom snage 45W i mogućnost bežičnog punjenja snage 15w. Ako je baterija potpuno prazna za dopunu do 65% kapaciteta biće vam potrebno 30 minuta, navodi se na zvaničnom sajtu Samsunga u odeljku karakteristike.

Na kraju, treba pomenuti da je cena ovog uređaja u Srbiji oko 1445 evra ili oko 170.000 dinara. Naravno, postoje i jače verzije, pa ako želite više RAM-a i interne memorije, budite spremni na doplatu i još veću cenu.

Po našem mišljenju Galaxy S23 Ultra je jedan od vodećih pametni telefona u svojoj klasi koji se trenutno može kupiti na tržištu. I nema nikakve sumnje da je to jedan od onih modela koje bi svaki korisnik želeo da vidi u svojim rukama.

Tekst: S. Stanković

Foto: Marios Gkortsilas on Unsplash