Da li znate da dužom upotrebom svog mobilnog uređaja i njegovim pametnim odabirom možete da smanjite svoj ekološki otisak i doprinesete očuvanju životne sredine? U želji da omogući korisnicima da naprave pozitivnu promenu, kompanija A1 Srbija je kreirala posebnu ponudu sa produženom garancijom od 3 godine na odabrane modele telefona u određenim mesecima.

 Prosečan vek upotrebe mobilnih uređaja u Srbiji i svetu iznosi dve godine. Kao jedan od ključnih razloga za kupovinu novog mobilnog telefona se navode kvarovi i habanje, ali ova praksa direktno utiče na skraćivanje životnog veka uređaja. Dugovečnost mobilnog telefona zavisi od više faktora, izdržljivosti, mogućnosti popravke, kao i potrošnje energije prilikom punjenja, a njegova duža upotreba pre zamene za novi, direktno smanjuje emisiju CO2 i doprinosi očuvanju životne sredine. 

Povezana vest:  Lenovo predstavlja novitete na sajmu CES 2011

Upravo zato A1, kao mreža koja voli planetu, korisnicima pruža bezbrižnu produženu upotrebu telefona i priliku da doprinesu izgradnji održivije budućnosti. Svakog meseca do kraja novembra korisnici će biti u prilici da odaberu neki od tri telefona sa višom Eco Rating ocenom uz 3 godine garancije. Odabirom uređaja koji je trajniji, smanjuje se verovatnoća da će prevremeno biti odbačen, a time i emisija gasova staklene bašte povezana sa proizvodnjom novih uređaja i količinom elektronskog otpada. 

Povezana vest:  EXIT i Viber globalno lansirali stikere na srpskom, engleskom i ruskom

Trajnost je samo jedan od aspekata u okviru životnog ciklusa uređaja koje Eco Rating, međunarodna metodologija koja procenjuje uticaj telefona na životnu sredinu, uzima u obzir prilikom ocenjivanja telefona. Maksimalan broj poena koji jedan uređaj može da dobije je 100, a što je rezultat veći, bolje su performanse uređaja u pogledu održivosti. Pored toga, Eco Rating pruža smernice u još četiri ključne oblasti: mogućnost popravke, mogućnost recikliranja, klimatska efikasnost i efikasnost resursa.

Povezana vest:  VIBER lansirao novu 5.8 verziju aplikacije za iOS i Android

A1 je prva kompanija u Srbiji koja je uvela Eco Rating sa ciljem da motiviše i inspiriše korisnike da donose ekološke izbore, ali i celu industriju mobilnih telefona da ubrza svoju tranziciju ka modelu cirkularne ekonomije za mobilne telefone.