Panasonic – pametni sistem upravljanja energijom

Lifinity PhotographKompanija Panasonic Europe danas je najavila saradnju sa kompanijom SEAS-NVE, najvećim danskim energetskim preduzećem u vlasništvu potrošača sa kojim će započeti pilot projekte „pametnih” sistema upravljanja energijom koji će predstavljati kamen temeljac za buduće eko-kuće u Europi. Da bi se istakla uloga tehnologije u realizaciji ciljeva, na konferenciji COP15, koja će se održati u Kopenhagenu, biće izložen prototip kuće uz korišćenje sistema Lifinity Home Energy Management (HEMS) kompanije Panasonic i tehnologije Smart Grid kompanije SEAS-NVE uz pomoć koje se na inteligentan način upravlja potrošnjom energije prilikom korišćenja kućnih aparata, grejanja i osvetljavanja.  
-Ova evropska saradnja predstavlja prvi korak u primeni sistema za upravljanje energijom kompanije Panasonic na široj osnovi – izjavio je Laurent Abadie, generalni direktor kompanije Panasonic Europe i dodao: – Panasonic sistem za upravljanje energijom obuhvata naše najnovije tehnologije uz pomoć kojih možemo da spasimo, stvorimo ili sačuvamo energiju u kući i smanjimo štetne emisije. U kombinaciji sa tehnologijom Smart Grid, pametno upravljanje potrošnjom energije u kući, pomoći će u realizaciji ekološkog načina života bez uplitanja u svakodnevni životni stil i navike.
Sistem kompanije Panasonic, Lifinity HEMS, koji je razvio Panasonic Electric Works Co., Ltd pomaže domaćinstvima da postignu uštedu energije, tako što će sami biti u prilici da prate potrošnju energije uz pomoć pametnog metarskog čitača koji će pružati ekološke savete, kontrolisati grejanje, osvetljenje, ali i kućne aparate direktno ili na daljinu. Korisnički interfejs čitača obuhvata vlastite kontrolne ploče PC-ja i/ili smart telefona. Umreženi senzori i aparati koji sarađuju sa centrom Lifinity HEMS tehnologija rade na poboljšanju ukupne potrošnje energije u kući bez narušavanja komfora. 
-Sistem Lifinity HEMS pružiće budućim korisnicima potpunu kontrolu nad električnom energijom i potrošnjom prilikom grejanja – izjavio je Thomas Mikkelsen, direktor marketinga u kompaniji SEAS-NVE, a zatim je nastavio: -Sistem je takođe direktno priključen na smart telefone, tako da kućni aparati mogu da se uključe ili isključe na daljinu. Kompanija Panasonic je već dugo pionir u kućnim tehnologijama koje su pre svega ekološke i mi se unapred radujemo ovoj saradnji i izvrsnoj prilici koja se pružila našim korisnicima. 
Tehnologija kompanije SEAS-NVE, Smart Grid, bazirana je na Echelon nizu integrisanih elektronsko- električnih merenja koja su dostupna preko mrežnih sistema web servisa i preko IP mrežne infrastrukture. Višestruka merenja mogu da dele jednu IP konekciju omogućavajući sistemu da lakše uključi novu široku oblast mrežnih tehnologija. 
Vreme koje će biti potrebno za stvaranje prototipa eko-kuće biće podeljeno u dve faze pre nego što se nađe u upotrebi više od 350.000 domova koji koriste usluge kompanije SEAS NVE. 
Prva faza, test-demostracije, biće održana 1.decembra 2009. godine prema sledećem rasporedu: 1. Prikazivanje potrošnje energije ; 2. Kontrola štednje energije svetlosnih uređaja baziranih na senzorima; 3. Daljinska kontrola svetlosnih uređaja i opreme 
Druga faza planirana za skoru budućnost odvijaće se prema sledećem rasporedu : 1. Daljinska kontrola klima uređaja; 2. Efikasno i kooperativno korišćenje opreme za proizvodnju energije i za skladištenje energije  
Obrazlažući zašto je saradnja na projektu eko-kuće predstavljena na konferenciji COP15, Abadie komentariše: -Budući da je jedna od najvećih i najuspešnijih poslovnih elektronskih kompanija na svetu, Panasonic ima osnovne principe koji su bazirani na harmoničnom životu sa globalnim okruženjem. Konferencija COP15 pruža kompaniji Panasonic platformu na kojoj će biti prikazano naše vođstvo u pružanju pomoći prilikom upravljanja potrošnjom energije kao i predstavljanja tehnologije, koja uopšteno uzevši u obzir može da napravi razliku u postizanju ciljeva.
Kompanija SEAS-NVE odigrala je važnu ulogu u postavljanju turbina na vetar u Danskoj. Među mnogim projektima, kompanija SEAS-NVE bila je uključena u planiranje i inženjering farme vetrenjača Nysted off-shore – jedne od prvih u Danskoj. Danas, oko 20 odsto električne energije koja se potroši u Danskoj, proizvode turbine na vetar. U maju 2009.godine, komapnija SEAS-NVE započela je projekat Smart Grid koji vodi ka instaliranju pametnih merača u približno 350.000 danskih domaćinstava. 

Povezana vest:  Huawei Watch Buds – Savršeni saputnik za letnje avanture