philipsPredstavljena kamera za merenje vitalnih znakova koja „snima“ brzinu pulsa i broj udisaja

Philips je razvio tehnologiju kamere za vitalne znake koja čini merenje brzine pulsa i disanja prijatnijim. Umesto senzora zalepljenjih na kožu ili uređaja prikačenih za telo, kameri je dovoljno da vidi osobu. Ovaj pristup ima potencijal za široku primenu. Philips će izbaciti aplikaciju za iPad 2 koja će omogućiti korisnicima da uz pomoć kamere na svojim mobilnim telefonima sami izmere svoje vitalne znake poput pulsa i disanja kod kuće*.

Udobnije merenje

Senzori koji se lepe za kožu i nosivi uređaji mogu biti neudobni, pa čak i uznemiravajući. Zato Philips razvija udobno rešenje koje će zameniti kontaktne senzore beskontaktnom alternativom. Ova patentirana tehnologija se zasniva na kombinaciji obične kamere i naprednih tehnika obrade video snimaka, koja može izračunati i prikazati više vitalnih znaka u realnom vremenu. Sistem može da prati čak nekoliko ljudi istovremeno: oni samo moraju biti u vidokrugu kamere.

Povezana vest:  Novi malver ukrao preko $400,000 kriptovaluta putem Tor pretraživača

Merenje brzine pulsa i disanja

Da bi se izmerilo disanje, kamera detektuje podizanje i spuštanje grudi ili abdomena. Za puls, sistem detektuje sitne promene u boji kože lica do kojih dolazi kad srce pumpa krv kroz telo. Ove promene nisu vidljive golim okom. Iako je koncept jednostavan, računanje više parametara na osnovu video snimaka u realnom vremenu je ogroman tehnički izazov. Philips je uspeo da prevaziđe ove izazove koristeći komplikovane algoritme i služeći se dugogodišnjim iskustvom i znanjem u oblasti optike i obrade video snimaka i signala.

Povezana vest:  LG sprema "telefone koji misle"

Prve primene

Philips razvija tehnologiju kamere za merenje vitalnih znaka već tri godine. Prva od mnogih primena je aplikacija za iPad 2, koja bi trebalo da bude dostupna u narednih nekoliko meseci. Ona će omogućiti ljudima da izmere svoj puls i brzinu disanja kod kuće, čime se omogućuje korisnicima da lično iskuse ovu tehnologiju.

U budućnosti, ova tehnologija se može dalje razviti za bezkontaktno praćenje pulsa u teretanama, kao aplikacije za relaksaciju i smanjenje stresa, kao i za druge buduće aplikacije u oblasti zdravstva i velnesa. Philips će takođe svoju tehnologiju merenja vitalnih znakova putem kamere učiniti dostupnom za licenciranje u odabranim oblastima primene.

Povezana vest:  Samsung daleko ispred Epla na tržištu smartfona

* Aplikacija nije namenjena dijagnostici niti kliničkom merenju, praćenju i donošenju odluka. Mere i statistika su dati isključivo u svrhu zabave.

Pored kamere za merenje vitalnih znakova, u okviru Dana Philipsovih inovacija (Philips Innovation Day) stručnjaci kompanije Philips, predstavili su ključne tehnološke inovacije u oblastima medicine, osvetljenja i lifestyle-a. Tokom događaja razgovaralo se o nekoliko globalnih i lokalnih trendova i pitanja, među kojima su: starenje, urbanizacija, porast potražnje za energijom, hranom i vodom, kao i kako stvoriti održiviji sistem zdravstva.