moj beogradPredstavljena knjiga „Moj Beograd“

U Skupštini grada Beograda sinoć je predstavljena foto-monografija Dragoljuba Zamurovića „Moj Beograd“ u izdanju Lagune.
„Moj Beograd“ je luksuzna knjiga koja je izdata na srpskom i engleskom jeziku i u kojoj se nalazi oko 200 umetničkih fotografija koje su izabrane iz fonda od oko 200.000 snimaka koji su rađeni za ovu monografiju. Snimanje je trajalo godinu dana kako bi Beograd u monografiji bio predstavljen kroz sva četiri godišnja doba.
Za snimanje, Zamurović je konstruisao specijalan vazdušni brod, hibrid balona jednoseda i motora paraglajdera, kako bi mogao da dočara što zanimljivije detalje prestonice.
Foto-monografija „Moj Beograd“ sadrži dve grupe fotografija – one koje su snimljene iz vazduha, najvećim delom iz balona i fotografije najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika, parkova, muzeja i drugih znamenitosti.
Pisac i slikar Mileta Prodanović ocenio je da je ova foto-monografija fotografski esej o gradu, kao i da nije prva u svojoj vrsti, ali da su se izmenile perspektive Beograda od monografija Ive Eterovića do danas.
„Postoji niz starih monografija i možemo pratiti razvoj grada, i to je ono što čini vrednost ove knjige“, ocenio je Prodanović. „Zamurović je radeći na ovoj foto-monografiji bio pred vrlo kompleksnim zadatkom.“ On je dodao da je ova knjiga usklađena s duhom Beograda, da je ona savremena zbog fotografija i tekstova u njoj i da deluje kao da daje pogled prolaznika koji skuplja različite impresije o gradu.
Profesor Branimir Karanović složio se sa Prodanovićem. Zahvaljujući monografijama Ive Eterovića od pre 30 godina i Zamurovića, čije su fotografije nastale u poslednje dve godine, može da uporedi svoj grad, grad u kome je rođen i u kome živi. „Zamurović je sam rekao da je Beograd hteo da pogleda očima stranca“, naglasio je Karanović, dodajući da autor gleda Beograd kao slikar, arhitekta, fotograf, reporter i kao pilot. „Ove fotografije su njegov estetski doživljaj nečega“, ocenio je on.
Autor Zamurović je rekao da kada radi foto-monografije prvo snimi što više fotografija koje ne gleda, pa ih zatim bira za knjige i da je to veoma težak posao jer su mahom slične i da treba izabrati najlepšu. On je takođe najavio novu knjigu „Dunav od izvora do ušća“ koja će najverovatnije takođe biti rađena iz vazduha.
Zamurović je prisutnima na promociji predstavio fotografije iz monografije putem projektora objašnjavajući kako su nastale i šta je želeo njima da postigne.
Na promociji je prikazana i izložba Zamurovićevih fotografija koje su nastale na početku rada na ovoj foto-monografiji 2011. godine.
Na 58. Sajmu knjiga u Beogradu stručni žiri ULUPUDS-a i Beogradskog sajma odabrao je najbolju foto-monografiju na ovogodišnjem sajmu i dodelio nagradu upravo Zamuroviću za foto-monografiju „Moj Beograd“.
Zamurović je autor više foto-monografija – „Cigani sveta“, „Kazahstan“, „Međugorje“, „Kazanj“, „Srbija, život i običaji“, „Vojvodina“, „Sarajevo“, „Crna Gora“, „Srbija – Dunavski sliv“, i fototipskog izdanja „Sarajevske Hagade“.

Povezana vest:  Kultni roman Ante Tomića "Čudo u Poskokovoj Dragi" u izdanju Lagune