Kotoko talisman h 4cm bronzaProduženo trajanje izložbe, italijanska zbirka afričke umetnosti u Beogradu do kraja oktobra

Muzej afričke umetnosti ima zadovoljstvo da najavi produženje trajanja izložbe „Kotoko konjanici, čuvari duše – iz zbirke Pjerluiđija Peronija“ do 30. oktobra. Ovu bogatu zbirku sa više od tri stotine bronzanih talismana koji predstavljaju minijaturne figure konjanika, a pripadaju kulturi afričkog naroda Kotoko koji žive u blizini jezera Čad, do sada je videlo je više hiljada posetilaca Muzeja. Kustosi svake nedelje od 11 do 13 časova priređuju stručna vođenja kroz izložbu za sve zainteresovane posetioce, kao i kreativne radionice za decu od 3 do 13 godina. Svi dečiji radovi kreirani tokom serije nedeljnih radionica dosetljivo nazvane „Ko je to, Kotoko“ biće prikazani na dečijoj izložbi krajem juna u okviru popularne manifestacije Afro festival u Muzeju afričke umetnosti.
Prema starim verovanjima naroda Kotoko, talismani u obliku konjanika imaju moć da umire duhove koji kod ljudi izazivaju slabost duše, tugu, strah, otuđenost ili različite bolesti. Figurice-talismani u obliku konjanika nose se najčešće kao privesci na ogrlicama ili narukvicama, na kojima su takođe nanizane i kauri školjke, kožni amuleti gri-gri, praporci i razni drugi dodaci, kao predmeti koji će zaštititi pojedinca od loših uticaja duhova ili dar koji će obezbediti njihovu blagonaklonost. Predstave o ćudljivim duhovima i džinima koji utiču na živote pojedinaca, pristune su i u animizmu i u islamu, dvema religijama koje su nazastupljenije u oblasti jezera Čad. Duhovima se pripisuju gotovo sva (ne)uobičajena stanja ljudi, kao što su „ludilo“ zbog ljubavi i strasti, neprolazna tuga zbog gubitka voljene osobe, kao i razni vidovi psiho-fizičkih smetnji i narušenog zdravlja.
Uz saznanja o religijsko-magijskim verovanjima o zdravlju i bolesti naroda naseljenih u srcu Afrike, o drevnoj civilizaciji Sao i velikim kraljevstvima Kanem i Borno koje će preneti kustosi tokom stručnih vođenja, posetioci izložbe „Kotoko konjanici, čuvari duše“ otkriće izuzetnu stilsku raznovrsnost minijaturnih bronzanih figura konjanika – od primera koje se približavaju realističkom izrazu do slobodnih stilizacija i gotovo apstraktnih formi. Iako malih dimenzija, od dva do četrnaest santimentara, mnoge figure odlikuje mnoštvo likovnih detalja: jahač gotovo uvek nosi svoj mač i štit, na konju su naznačeni sedlo i bisage, dok fina iznijansiranost i uglačanost metala otkrivaju funkciju figurica konjanika kao ličnih predmeta – privezaka nošenih uz telo.
Izložba „Kotoko konjanici, čuvari duše – iz zbirke Pjerluiđija Peronija“ otvorena je u Muzeju afričke umetnosti 26.12.2013, a prvobitno je planirano da traje do 30. aprila 2014. godine. Zahvaljujući uspešnoj saradnji Muzeja sa vlasnikom zbirke, italijanskim kolekcionarom Pjerluiđijem Peronijem, a na osnovu velikog interesovanja javnosti za izložbenu postavku i prateće programe, trajanje izložbe „Kotoko konjanici, čuvari duše – iz zbirke Pjerluiđija Peronija“ u Muzeju afričke umetnosti produženo je do 30. oktobra. Autorka izložbe je Marija Ličina, kustos.

Povezana vest:  Februarski repertoar Zvezdara teatra je spreman!

Termini u maju – programi za sve uzraste: nedeljom, od 11 do 13 časova, 4. maja, 11. maja, 18. maja & 25. maja

Stručno vođenje kroz izložbu „Kotoko konjanici, čuvari duše“ & kreativna radionica „Ko je to, Kotoko“ za decu od 3 do 13 godina
Promotivna cena ulaznica je 100 dinara po osobi (svi uzrasti).

Povezana vest:  Na veliko oduševljenje svih čitalaca – uskoro novi roman Gijoma Musoa Život je roman

Više od tri stotine eksponata na izložbi „Kotoko konjanici, čuvari duše“ biće inspiracija deci da oblikuju svoja umetnička dela – figure konjanika u glini – na radionici koju vodi Milica Josimov, vajar. Istovremeno, za ostale posetioce priređeno je stručno vođenje kroz izložbu sa kustosima Muzeja afričke umetnosti (Dragan Mišković / Marija Ličina).

Povezana vest:  Vulkanovi bestseleri iz oblasti popularne psihologije na popustu do 50%