dom_omladime_futureDom omladine kuća evropskih kultura
Dom omladine Beograda, po završetku rekonstrukcije krajem ove godine, biće bogatiji za još jednog partnera i programsku celinu. Naime, na Dan Evrope, 9. maja, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Grad Beograd (odnosno Dom omladine), potpisaće Memorandum o razumevanju. Kao rezultat ovog partnerstva, u Domu omladine Beograda, po završetku rekonstrukcije krajem ove godine, biće otvoren Informativni Centar Evropske Unije, čime će ovaj kulturni centar postati bogatiji za još jednog partnera i programsku celinu. Ovaj EU info centar, nalik onima koji već postoje u prestonicama zemalja članica, nastojaće da širi znanja građana o Evropskoj Uniji i pojasni značaj pristupanja Srbije EU. Isto tako, u ovom Centru građani će dobiti sve informacije o prednostima i izazovima koje ti procesi donose, i biće motivisani da učestvuju u raspravi o procesu evropskog ujedinjenja.
Uz prisustvo ličnosti iz javnog i kulturnog života, sporazum će u nedelju, 09. maja od 11:30h na Terasi Doma omladine Beograda (Makedonska 22, I sprat), potpisati šef Delegacije EU ambasador Vensan Dežer i član Gradskog veća grada Beograda Željko Ožegović.
EU info centar će nuditi odgovore na pitanja vezana za EU, kao i slobodan pristup internet bazama podataka o Evropskoj Uniji (putem službenog linka EUROPA i drugih on-line izvora), zatim slobodan pristup literaturi s područija EU, on-line pretraživanje bibiliografskog kataloga Centra, informacije o programima i fondovima EU. Takođe, ovaj Centar će pružati posetiocima savete i pomoć pri pretraživanju izvora informacija, pristup dnevnoj i nedeljnoj domaćoj i stranoj štampi, organizovaće seminare, radionice, konferencije za štampu i druge događaje vezane za EU. Centar će organizovati distribuciju štampanih materijala zainteresovaim korisnicima i institucijama povezanim sa EU projektima, organizovaće izložbe radova vezanih za EU tematiku, kao i grupne posete Centru, koja će uključivati i predavanja o EU, prilagođena starosti korisnika.
Osim informativnih aktivnosti, EU info centar će zajedno sa Domom omladine Beograda realizovati i niz drugih projekata koji će promovisati evropske kulture i vrednosti.
Rekonstrukcija Doma omladine započela je 2007. godine donacijom američkog naroda u iznosu od milion dolara. DOB-u je ova suma pripala zahvaljujući SMS i internet glasanju Beograđana, kao instituciji koja značajno utiče na kvalitet njihovog života.
U konsultacijama Ambasade SAD, USAID-a i predstavnika Doma omladine, određeni su prioriteti koji su obuhvatili rekonstrukciju višenamenske Sale Amerikana, ulične fasade (ugao Makedonske i Dečanske), letnje terase, glavnog ulaza i prostora ispred glavnog ulaza.
U januaru 2010. godine stekli svi uslovi za početak završne, najobimnije faze rekonstrukcije DOB-a, koju finansira Gradska uprava grada Beograda. Rekonstrukcija obuhvata sanaciju i adaptaciju Velike sale, Kluba i holova ove ustanove kulture. Vrednost radova iznosi  ukupno 278  miliona dinara. Prema planu, radovi treba da budu okončani do kraja 2010. godine. U celosti, u projektu obnove Doma omladine Beograda učestvuju, kao partneri, Grad Beograd i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.
Povezana vest:  Potpisan francusko – srpski sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa