„Jugoslavija se raspala na fudbalskom terenu“, zaključuje junak ove knjige kojom se odaje poštovanje fenomenalnom fudbalu jedne zemlje koje više nema.

Kako je izgledala tipična jugoslovenska porodica i zašto je fudbal postao njen ravnopravni član? „Jugoslovenski nokturno“ prati jednu takvu zajednicu kroz izmišljen i „tipičan“ slučaj Ace Mirkovića i njegove porodice, kao i dugi niz nerazmrsivo isprepletanih sportskih događaja i istorijskih drama kroz čitav razvojni put jugoslovenskog fudbala: od kraja Drugog svetskog rata do tragičnog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Povezana vest:  Projekcija opere Zora D Isidore Žebeljan

Kuriozitet je da su ovu knjigu napisali ugledni italijanski novinari Emanuele Đulijaneli i Paolo Fruska motivisani razgovorima sa legendama jugoslovenskog fudbala kao što su Belodedić, Stojanović, Marović, Pančev, Jugović… autori smenjuju romansiranu priču jednog pasioniranog navijača i stvarna sećanja fudbalera, koji čitaoce uvlače u niz pobeda i poraza, padova i uspona, kako u sportu tako i u životu.

Povezana vest:  Afrička „Igra prestola“ – „Crni Leopard, crveni Vuk“ Marlona Džejmsa u prodaji od 19. avgusta

U izvrsnom prevodu Gordane Breberine iznad svega se uzdiže draž jedne neverovatne igre, sposobne da ujedini, podeli i izazove jedinstvena osećanja.

„Jugoslovenski nokturno: Roman o jednoj generaciji“ možete naći od četvrtka 3. juna u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.