Ziveo Zivot 1111Festival „Živeo Život“ 14. septembra u Muzeju grada Novog Sada

U okviru izložbe „Živeo Život“, koja se održava u Muzeju grada Novog Sada, u nedelju, 14. septembra biće predstavljeni brojni sadržaji kao svojevrsni vodič kroz istoriju privatnog života običnog čoveka od polovine prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji.
Posetioce očekuje izložba oldtajmera, zatim turniri u badmintonu, klikerima i preskakanju lastiša, čitaonica i mlečni restoran na otvorenom, kao i celine namenjene deci školskog uzrasta.
Kroz brojne radionice školarci će imati priliku da se upoznaju sa starim zanatima (heklanje, izrada bedževa, ukrasnih torbica i dr.), zatim sa konzervatorskim veštinama (restauracija geografske karte, časopisa, NCR registar kase), kao i umećem puštanja muzike sa gramofonskih ploča. Zbog velikog interesovanja mališana, ove radionice će se održavati dva dana (13. i 14. septembra) u terminima od 12-14h; 14-16h; 16-18h.
Svi dodatni programi su besplatni i odvijaće se u periodu od 10.00 do 21.00.
Posetioci izložbe se pozivaju da donesu eksponat posvećen emotivnom životu običnog čoveka u periodu od 1950. do 1990. godine i učestvuju u sledećoj fazi postavke pod nazivom „Živeo Život – Živela Ljubav“.
Izložba „Živeo Život“ u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi je produžena je do 12. oktobra. Cene ulaznica za izložbu su 200 dinara za odrasle i 150 dinara za penzionere i studente.

Povezana vest:  "Ringišpil" najprodavanija knjiga domaćeg autora

Datum i vreme održavanja: 14. septembar 2014. od 10 do 21h
Lokacija: Plato ispred Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi
Koncept: Festival predstavlja svojevrsni vremeplov – posetioci se „vraćaju“ u period od 1950. do 1990.
godine.

PROGRAM:

‐ IZLOŽBA OLDTAJMERA – oldtajmer vozila su parkirana na platou ispred Muzeja grada Novog Sada, a njihovi vlasnici posetiocima će davati informacije o automobilizmu u tom periodu. Na platou će biti postavljeni i stari motocikli i bicikli.

Povezana vest:  Besplatne ulaznice za Narodno pozorište

– MUZEJSKE RADIONICE (hol Muzeja grada Novog Sada, 1. sprat – 13. i 14. septembar) – konzervatori muzeja posetiocima festivala će pokazivati kako se vrši konzervatorska obrada eksponata iz perioda od 1950 do 1990. godine, npr. restauracija geografske karte, dokumenata, časopisa, keramike. U radionicama učestovuju đaci koje se prijavljuju preko škola.

Radionica 1 (metal i drvo)
termini od 12 do 14h / od 14 do 16h / od 16 do 18h

Radionica 2 (keramika i papir)
termini od 12 do 14h / od 14 do 16h / od 16 do 18h

Radionica starih zanata – đaci osnovnih i srednjih škola uče o starim zanatima i izradi suvenira (heklanje, izrada bedževa, ukrasnih torbica, prstenja itd). Predviđene su tri radionice sa po 6 učesnika.
termini od 12 do 14h / od 14 do 16h / od 16 do 18h

Povezana vest:  Romantika, iščekivanje i humor u novom romanu Simone Arnstet - "Samo još malo"

Škola DJ-inga (14. septembar, PLATO ispred MUZEJA, u pagodi) – jedan od prvih beogradskih DJ-eva, DJ MUNJA mališanima će pokazivati kako se pušta muzika sa gramofonskih ploča, kako se skrečuje itd..
U slučaju lošeg vremena škola se prebacuje u MUZEJ.
termini od 12 do 14h / od 14 do 16h / od 16 do 18h

– ČITAONICA NA OTVORENOM – poseban deo platoa biće pretvoren u mini čitaonicu gde će moći da se prelistaju dnevna i periodična izdanja štampe, knjige i udžbenici.

– TURNIR U KLIKERIMA, PRESKAKANJU LASTIŠA i BADMINTONU (u saradnji sa Badmintom savezom koji će davati osnovne informacije o tom sportu) – na platou ispred Muzeja grada Novog Sada.

– MLEČNI RESTORAN NA OTVORENOM – na meniju su C kafa i cedevita.