Pod sloganom „Pismo = glava“ na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se od 20. do 27. oktobra održava u halama Beogradskog sajma, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat, najavljeno je na konferenciji za medije u Skupštini Beograda.

Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje privatne biblioteke najnovijim naslovima, antikvarnim knjigama i stripovima.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je najveća kulturna manifestacija u Srbijie.

„Skoro dve stotine hiljada posetilaca sajma knjiga svedoči o meri ljubavi prema knjizi u Srbiji. Drago nam je da je baš Egipat počasni gost sajma jer će u Beogradu predstaviti svoju bogatu kulturu i stavralaštvo. Srpskim izdavačima želim što više divnih prevoda egipatske književnosti“, kazao je Karl.

Povezana vest:  Moguće vraćanje karata za predstave u Narodnom pozorištu

Dodao je da je zadatak svih nas da sačuvamo užitak čitanja sa papira uprkos sve većem broju uređaja koji npostaju univerzalne sprave za sve.

„Sajam knjiga je mesto koje brani priviligiju i radost čitanja sa papira“, zaključio je Karl.

Duško Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, napomenuo je da je prvi put na praznik knjige u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu.

„Ove godine će ponovo autobusi iz čitave Srbije dovesti decu na Sajam knjiga. Ta deca su godinu dana vezana za uređaje koje je Ivan Karl pomenuo. Ti uređaji ih dekoncetrišu i Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige već i radosti čitanja“, kazao je Kovačević.

Povezana vest:  Susret pisca Paula Koelja i vlasnika Lagune Dejana Papića u Barseloni

Tokom sajamskih dana biće organizovano desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije.

Publika će biti u prilici da razgovara o vezama književnosti, nauke i najrazličitijih vidova umetničkog izražavanja.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele 2019. godine.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a neki od najvažnijih reditelja govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike.

Povezana vest:  "Anonimni pesnici 5" u Domu omladine Beograda

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Razgovaraće se o književnom prevođenju, Slobodanu Jovanoviću, Isaku Samokovliji.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma će imati priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Arapske republike Egipat, zemlje počasnog gosta, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Školski dan na Sajmu knjiga je četvrtak 24. oktobar