LEGENDLegenda, nova distopija za mlade

Mlada izdavačka kuća Urban reads iskoristila je prostor na domaćem tržištu i publici ponudila zanimljiv izbor takozvanih YA (Young adults, literatura za mlade) naslova među kojima i bestseler Meri Lu „Legenda“.
„Legenda“ je prvi deo distopijske trilogije, a prevod drugog dela „Prodigy“ očekuje se, prema najavama iz UR-a, posle oktobarskog Sajma knjiga.
On je Legenda – najtraženiji kriminalac Republike. Ona je vunderkid – ponos i dika Republike. Republika Amerika je sada šalje na najteži zadatak, da uhvati Legendu i privede ga pravdi.
Uzbudljiva, intrigantna, sa dovoljno inventivnih momenata koji će držati pažnju i starijih čitalaca, „Legenda“ je smeštena u postapokaliptičnu Ameriku koja mnogo podseća na slične postapokaliptične države iz filmova ili knjiga „Ekvilibrijum“, „Eon fluks“, „1984“… i prema ocenama brojnih kritičara, uključujući i kritičara „Njujork tajmsa“ ima „oštar zaplet, likove sa dubinom i dobru emotivnu priču“.
Dodatnoj popularnosti romana doprineće i film koji je već u pripremi i koji rade producenti „Sumraka“.
„Legenda“ je, po mnogo čemu, na tragu sličnih distopija poput trilogije „Divergentni“ ili „Lavirinta“ koje je UR takođe objavio ili „Igara gladi“ i zahvaljujući uverljivoj priči koju priča dvoje tinejdžera već je stekla dobru bazu obožavalaca u svetu.
Meri Lu (1984) je inače američka spisateljica kineskog porekla a svetsku slavu stekla je upravo prvim romanom „Legenda“ za koji je rekla da je bio inspirisan „Jadnicima“ i sukobom Valžana i Žavera.

Povezana vest:  ANSAMBL DRAME SA PREDSTAVOM „DERVIŠ I SMRT" 22. MARTA GOSTUJE U AKCENT TEATRU U BEČU