opera met 2015Treća sezona prenosa opera i baleta u „Sinepleksu“

Prenosi operskih i baletskih predstava iz Metropolitena i Boljšoj teatra uživo na velikom platnu vraćaju se idućeg meseca u Beograd, treću godinu zaredom, a prvi put u novom bioskopu „Sinepleks“ na Ušću, rečeno je danas na konferenciji za novinare u tom multipleksu.
Za 11. oktobar najavljen je „Magbet“, opera u kojoj Ana Netrebko tumači Lejdi Magbet, dok u naslovnoj ulozi ove Verdijeve verzije Šekspirove tragedije nastupa naš Željko Lučić.
Prvi balet koji će se ove jeseni uživo prenositi iz Boljšoja biće 26. oktobra – „Legenda o ljubavi“, po originalnoj koreografiji čuvenog Jurija Grigoroviča.
Metropoliten Opera je jedina institucija čiji se repertoar globalno prikazuje sa takvim uspehom, a samim tim i prva operska kuća koja se 2006. godine oprobala u proizvodnji alternativnih sadržaja. Od tada, program je iz sezone u sezonu postajao sve obimniji. Do danas je prodato više od 14 miliona ulaznica, a program se prikazuje u više od 2000 bioskopa u 65 zemalja.
U ovoj sezoni nas očekuju nova izvođenja Mocartove opere „Figarova ženidba“, Leharove operete „Vesela udovica“ i najpopularniji operski dupli program „Kavalerija Rustikana“ i „Pajaci“.
U sezoni 2014/15 dve retko izvođene opere imaće premijere u „Metu“: Rosinijeva „Gospa sa jezera“ i „Jolanta“ Čajkovskog, koja se izvodi u duplom programu sa Bartokovom operom „Dvorac Modrobradog“.
Na programu je i grandiozna Vagnerova komedija „Nirnberški majstori pevači“, sa dirigentom, muzičkim direktorom Metropoliten Opere Džejmsom Levinom. Hitovi u visokoj rezoluciji vraćaju se u predstojećoj sezoni sa novom postavom: „Karmen“, „Hofmanove priče“, kao i pomenuti „Magbet“.
Boljšoj balet se na veliko platno vraća sa sedam baleta, uključujući četiri satelitska prenosa uživo iz Moskve i tri snimljene predstave.
Najveća baletska kompanija na svetu nudi spektakularnu sezonu 2014/2015 na velikim ekranima, uz pet veličanstvenih klasika, uključujući direktni prenos „Krcka Oraščića“ i „Labudovog jezera“, kao i dva dosad neviđena baleta, takođe u direktnom prenosu, „Legenda o ljubavi“ i „Ivan Grozni“.
Ljubitelji klasičog plesa će tokom ove sezone u bioskopu imati priliku da pogledaju i balete „Faraonova kći“, „Bajadera“, „Romeo i Julija“. G
Operska primadona Biserka Cvejić, koja je redovni posetilac direktnih prenosa u bioskopu, a bila je član ansambla Metropoliten opere od 1961. do 1968. godine, danas je u razgovoru sa novinarima istakla kulturološki značaj prenosa opera i baleta iz najboljih svetskih kuća.
„Ništa lepše niste mogli da uradite za sve one koji nisu u mogućnosti da otputuju u Njujork na izvođenja. Smatram da pored publike koja voli operu, ovim prenosima treba da prisustvuju studenti i domaći pevači, jer u pevanju najboljih svetskih pevača današnjice i vrhunskoj produkciji mogu da pronađu inspiraciju za svoja izvođenja. Prednost ovih prenosa je i to što pored samog nastupa imate priliku da vidite dešavanja iza scene i upoznate malo bolje pevače kroz intervjue“, rekla je ona.
Prvakinja opere Narodnog pozorišta Suzana Šuvaković Savić predstavila je program i dala svoj komentar i preporuku kao neko ko u svom repertoaru ima većinu opera koje se ove sezone prenose.
„Radujem se „Gospi sa jezera“ kao operi koja nikada nije izvođena kod nas i smatram da je jako značajno za mene kao opersku pevačicu da pogledam ovo ostvarenje rađeno u najboljoj produkciji kao što je Metropoliten i fenomenalnom izvođenju Džojsi di Donato“, rekla je ona.
Takođe je preporučila „Figarovu ženidbu“ koja obiluje duetima i prelepim arijama, a i podseća je na njen prvi nastup u „Figarovoj ženidbi“ u Seulu, u Južnoj Koreji pred 11.000 ljudi, kada je pevala Kerubina jer je reditelj za ovu ulogu hteo sopran umesto mecosoprana.
Regionalni direktor marketinga bioskopa Sinepleks Marko Čkonjević istakao je da iz godine u godinu interesovanje za direktne prenose opera i baleta u ovom bioskopu raste, čime se potvrđuje da za kvalitetni program uvek ima publike.
„Time je naš entuzijazam u realizaciji prikazivanja alternativnog programa u bioskopskim salama više nego opravdan. Ukupno 2.001 gledalac prenosa iz Metropolitena i 699 posetilaca prenosa iz Boljšoja pokazuju nam da smo na pravom putu“, rekao je on.
Karte su već u prodaji, po ceni od 1.200 dinara po predstavi. Kupovinom četiri ili više karata dobija se popust pa jedna košta 950 dinara.

Povezana vest:  Otvorena izložba fotografija “Mladi u bojama Srbije”