Predstavljena knjiga FotografijaPromocija knjige „Fotografija“

U galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, jedinoj u Srbiji koja je isključivo posvećena izložbama fotgrafija, danas je predstavljena
knjiga-udžbenik za srednje umetnicke škole „Fotografija“ dr Dubravke Lazić i mr Vladimira Tatarevića u izdanju Zavoda za udžbenike.
Urednik u Zavodu za udžbenike mr Tamara Popović Novaković je kazala da se već dugo osećao nedostatak udžbenika za fotografiju koja se izučava u svim školama koje se bave dizajnom i umetnošću a nema dovoljno potrebne literature ni za studente primenje umetnosti i digitalnog dizajna.
Ona je podsetila da je jedini postojeći udžbenik za studente fotografije na Fakultetu pruimenjene umetnosti star više od tri decenije i uopšte se ne bavi savremenim tehnikama koje nisu ni postojale. Ona je primetila da u 21 veku vlada veće interesovanje za fotografiju nego ikada ranije jer mogu da se snimaju sa svakim digitalnim aparatom (telefon, lap top, kompjuter) a znanje se ugalvnom stiče usmenim putem od iskusnijih. Redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Branimir Karanović na čijem se odseku izučava i fotografija je istakao da knjigu već nazvali „vodičem ka profesionalnoj fotografiji“.
„Posle tri decenije pojavljuje se novi udžbenik fotografije za učenike srednjih škola. Posle dugogodišnje upotrebe knjige ‘Elementarna tehnika fotografije’ profesora Dragoljuba Kažića u izdanju Univerziteta umetnosti u Beogradu kao i njegovog udžbenika za srednje škole u izdanju Zavoda za udžbenike, osetila se potreba za osavremljenim udžbenikom koji će obuhvatiti velike promene u ovoj oblasti koje je donela digitalna tehnologija“, kazao je Karanović.
Prema oceni prof. Karanovića knjiga je pisana tako da će čitaoci moći da saznaju više o istoriji fotografije od Dubravke Lazić koja to i predaje na njegovom Odseku. „Ovaj udžbenik na izuzetan način obuhvata oblast fotografije i učenicima nudi široku lepezu znanja i praktičnih veština u bavljenju fotografijom. Kompozicija štiva po segmentima prati razvoj fotografije od njenih početaka do danas, ali sa naglaskom na promenama na kraju dvadesetog veka“, naglasio je njen recezent prof. Karanović.
Mr. Tatarević je izrazio nadu da će ova knjiga uskoro doživeti novo, prošireno izdanje jer ovo daje tek osnovu za bavljenje fotografijom a ova vrsta knjige je potrebna i sudentima kao i poklonicima fotografije koji ne znaju gde i kako da saznaju sve što ih zanima.
On je rekao da su knjigu pripremali godinu i po dana i zahvalio se urednici u Zavodu mr Popovocjh-Novaković što ih je angažovala da je napišu
Dr Lazić je kazala da im je osnovni cilj bio da tekst bude napisan tako da je lako razumljiv, zanimljiv i da čitaoci imaju želju da ga pročitaju u celini i sa zadovoljstvom.

Povezana vest:  Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostuje 13. februara sa autorskim projektom Andraša Urbana „Čas anatomije“