Izlozba Secanje na Veliki ratOTVORENA IZLOŽBA „SEĆANJE NA VELIKI RAT“
 
Svečanim otvaranjem izložbe „Sećanje na Veliki rat“ u Muzeju jugoslovenske Kinoteke obeležen je kraj istoimene akcije kompanije Schneider Electric, koja je realizovana u saradnji sa magazinom Nedeljnik. Postavku izložbe čine priče čitalaca o ličnom herojstvu i odvažnosti njihovih predaka, a koje su u periodu trajanja akcije od maja do oktobra, objavljene u Nedeljniku.
„Ponosni smo na to da su članovi porodice Schneider, osnivači današnjeg Schneider Electric-a učestvovali rame uz rame sa srpskim borcima na Solunskom frontu. Neki od njih su u toj borbi   položili svoje živote. Takođe, ponosni smo na činjencu da je u to vreme Schneider bio jedan od glavnih snabdevača francuske i srpske vojske oružijem i municijom i tako doprineo pobedi saveznika. Iz svih tih razloga, kao i zbog stogodišnjice obeležavanja Prvog svetskog rata u saradnji sa Nedeljnikom pokrenuli smo akciju kojom smo od zaborava sačuvali mnoge lične priče i primere herojstva“ istakao je Dragoljub Damljanović, direktor kompanije Schneider Electric.
Tokom trajanja akcije, čitaoci su poslali više od 20 priča nastalih na osnovu predanja koja su sa kolena na koleno prenosili njihovi preci. Osam najupečatljivijih priča objavljeno je u magazinu Nedeljnik, a autori svih priča pozvani su na svečano otvaranje izložbe. Objavljene priče su objedinjene u jedinstvenoj publikaciji „Sećanje na Veliki rat“. Izložba je otvorena izvođenjem monodrame koja predstavlja simbiozu elemenata osam objavljenih priča, a koju je izveo mladi glumac Nikola Rakočević. Autor mnodrame je dramaturškinja Jelena Paligorić.
Izložba će za sve zainteresovane posetioce biti dostupna do nedelje 23. novembra 2014.
Povezana vest:  Denis Matvienko stiže u Beograd