Muzej Jadra_loznicaLoznica predstavila svoja specifična obeležja

 

Direktoraka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Dajana Đedović je rekla danas  da su u prvom učešcu Loznice u „Noći muzeja“, nastojali da istaknu „deo tradicije koja pripada isključivo Jadru“, rodnom kraju velikana naše kulture Vuka Stefanovića Karadžića.

Tako je u Gostinskoj kući u Tršiću priređen program u Tršiću, pod naslovom “Kume, izgore ti kesa“, kojim su tamošnji osnovci prikazali svadbu u Jadru prema starim narodnim običajima.

Posle toga, u Muzeju Jadra u Loznici posetioci su videli izložbu koja je predstavljena narodnu nošnja kao deo obeležja nekadašnjeg Jadra.

Povezana vest:  U Kotoru nastupaju Milenković, Simović i Radulović

Kasnije, u Vukovom domu kulture, bio je otvoren “Bioskop za narod“, a osim izložbe o lozničkom bioskopu koji, posle skoro osam decenija, i danas radi, prikazani su stari filmski žurnali i celuloidni zapisi Jugoslovenske kinoteke o tradiciji i istoriji srpskog naroda.

-Nama je bilo važno i da se kao Centra za kulturu predstavimo kvalitetnim programima koji će publici predstaviti nešto što do sada nije moglo da se vidi, poput nošnji iz Jadra, prikazanih 1964. godine poslednji put, ili, premijerno, istrorijata lozničkog bioskopa – rekla je Đedovićeva.

Povezana vest:  Otvorena Izložba EMPATIJA povodom Međunarodnog dana nestalih lica

Ona smatra da “pozni početak programa, pre svega, karakterističan za “Noć muzeja“ predstavlja činjenicu na koju će, po svemu sudeći, Lozničani tek da se navikavaju, ali je primetno da je pripremljene programa ovoga puta pratila i neka nova publika, pre svega mladi“.

-Ako se i sledeće godine poklopi Đački Vukov sabor i ‘Noć muzeja’ ovakvi programu u Jadru će postati nešto na šta će Lozničani da se naviknu i da će to da postane deo njihove potrebe u kulturi – ocenila je Đedovićeva. Loznica i Jadar su juče imali premijerni nastup u “Noći muzeja“ jer se održavanje te manifestaciuje sada prvi puit nije podudaralo sa danima Đačkog Vukovg sabora koji se svake godine u maju odvija u zavičaju Vuka Stefanovića Karadžića.

Povezana vest:  Mjuzikl Briljantin 50. put u Pozoristu na Terazijama