ptice umiru pevajuciPreminula Kolin Mekalou, autorka „Ptice umiru pevajući“
 
Australijska bestseler autorka Kolin Mekalou čiji je roman „Ptice umiru pevajući“ prodat u 30 miliona primeraka širom sveta, preminula je posle duge bolesti u bolnici na ostrvu Norfolk.
Imala je 77 godina, saopštio je njen izdavač.
I pored zdravstvenih i problema sa vidom Mekalou je i dalje pisala knjige, diktirajući ih, navela je direktorka australijskog Harper Kolinsa, Šona Martin.
„Bila je uvek brzog jezika i direktna i radovali smo se njenim dolascima sa Norgolka i svakom njenom novom rukopisu koji je donosila u ručno rađenim braon kutijama sa svojim imenom“, rekla je Martin.
Tokom svoje karijere napisala je 25 romana a poslednja knjiga „Bittersweet“ objavljena je 2013.
Karijeru je otpočela 1974. romanom „Tim“ koji je posle pretočen u film gde je Mel Gibson igrao mladog, mentalno obolelog radnika koji se upušta u vezu sa sredovečnom ženom.
Njen drugi roman „Ptice umiru pevajuću“ (kod nas ga je objavio Evro Đunti) objavljen je 1977. i zahvaljujući mini seriji iz 1983. sa Rejčel Vord i Ričardom Čemberlejnom postao je planetarni bestseler. Serija je inače osvojila četiri Zlatna globusa.
Beogradska Laguna objavila je njene „antičke“ romane – „Oktobarski konj“, „Cezar“, trilogije „Cezarove žene“, „Fortunini miljenici“, „Venac od trave“, „Prvi čovek Rima“…
Mekalou je rođena 1937. Po obrazovanju je bila lekar neurofiziolog i radila je kao istraživač u oblasti neurofiziologije na univerzitetu Jejl a u sidnejskoj Rojal Nort Šor bolnici je osnovala odeljenje za neurofiziologiju.
Osim prozom, bavila se i pisanjem tekstova za pozorišne mjuzikle. Sa suprugom Rikom Robinsonom živela je na ostvru Norfolk u Južnom Pacifiku.
Povezana vest:  Roman o ljubavi, kazni i noći koja je promenila istoriju Srbije - "Apis i Aleksandar" Nenada Novaka Stefanovića u prodaji od 22. oktobra