bolno rastojanje-sofi hana„Bolno rastojanje“ napeti psihološki triler Sofi Hane

Britanska spisateljica Sofi Hana popularno je ime među ljubiteljima trilera zahvaljujući romana o detektivima Čarli Zejler i Sajmonu Voterhausu a drugi u seriji od za sada devet knjiga „Bolno rastojanje“ početkom godine objavila je beogradska Laguna.
„Bolno rastojanje“ (2007) je mračni psihološki roman koji je kritika pozdravila kao „vrhunski jeziv triler o opsesivnoj ljubavi, psihičkoj torturi i najmračnijim mestima ljudskog srca“.
Naomi Dženkins je silovana ali nikome to nije rekla uključujući i policiju. Tri godine kasnije, strasno je zaljubljena u Roberta Hauorta, oženjenog čoveka sa kojim se svakog četvrtka sastaje u istoj motelskoj sobi.
Kada se ne pojavi u dogovoreno vreme, Naomi je ubeđena da mu se nešto dogodilo i odlazi u policiju da prijavi njegov nestanak. Kako policija ne deluje previše voljna da pokrene potragu, Naomi smišlja suludi plan. Vraća se u policiju i identifikuje Roberta kao svog silovatelja.
Detektivka Čarli Zejler i njen tim sada kreću u potragu ne za nestalim čovekom već psihopatom, pokušavajući da otkriju istinu u brojnim lažima…
I detektivla Zejler i Naomi su zanimljivi i pomalo nekonvencionalni likovi. Zejler je istovremeno ranjiva i nesigurna i ogrubela detektivka koja se bori da uspe u muškom svetu. Naomi u početku nije preterano dopadljiva i ne deluje kao tipična glavna junakinja trilera, ali kako se priča odvija, čitalac mora da se divi njenoj hrabrosti i tvrdoglavom odbijanju da se ponaša kao žrtva. Zanimljiv je i izbor njenog zanimalja – Naomi pravi sunčane satove.
Temu silovanja Sofi Hana, koja je inače autorka nekoliko knjiga za decu i zbirki poezije kao i novog romana o simpatičnom belgijskom detektivu Agate Kristi – Herkulu Poarou „Ubistva s monoramom“, obrađuje sa merom, ne umanjujući užas tog čina, ne ulepšavajući ga i pokrivši sve „faze“ – od poniženja, bola i straha do konačnog oporavka ali nikada i zaborava.
Iako priča povremeno izlazi iz domena realnog, roman je prepun napetih i neočekivanih preokreta i zaokreta a popularnosti ove i drugih knjiga doprinela je i mini serija „Case Sensitive“, rađena prema trećem romanu iz serijala „Voterhaus i Zejler“ – „The Point of Rescue“ gde je Olivija Vilijams igrala Zejlerovu a Daren Bojd detektiva Voterhausa.

Povezana vest:  Istočna Afrika na fotografijama Kolomana Trčke u Muzeju afričke umetnosti