Raspisan je konkurs za učešće mladih izvođača na festivalu klasične muzike „Boljšoj“, koji će se održati od 15. do 17. jula u Drvengradu, saopštili su danas organizatori.
Prijave za učešće na konkursu mogu podneti svi učenici muzičkih škola i studenti muzičkih akademija Srbije i Republike Srpske, koji će se takmičiti u dve starosne grupe: od 13 do 17 i od 18 do 25 godina.

Povezana vest:  Drama „Derviš i smrt“ na gostovanju u Hrvatskoj

Tokom tri dana 100 muzičara iz Srbije i Rusije takmičiće se u izvođenju klasičnih dela ruskih i srpskih kompozitora.

Muzički program festivala obuhvata takmičarske i revijalne nastupe učesnika, kao i koncerte svetskih zvezda klasične muzike.

Ove godine na festivalu će biti organizovani majstorski kursevi pod rukovodstvom violiniste Nemanje Radulovića, tenora Zorana Todorovića i violončeliste Nareka Ahnazarajana.

Povezana vest:  "Čitanje nas spaja": knjiga lako nađe put do dečjeg srca

Muzički festival ruske muzike „Boljšoj“, pod rukovodstvom režisera Emira Kusturice, održava se u Drvengradu od 2013. godine, a generalni partner festivala je „Gasprom njeft“.

Osnovna ideja festivala je podrška mladim talentima iz muzičkih škola i akademija Srbije, kao i iz različitih regiona Rusije.

Svake godine festival „Boljšoj“ okuplja oko 5.000 gledalaca, a na festivalu su prethodnih godina nastupili poznati ruski i srpski muzičari Denis Macujev, Jurij Rozum, Nemanja Radulović, Aljona Bajeva.
 

Povezana vest:  Fondacija Hemofarm tradicionalno nagrađuje pesničko stvaralaštvo