PTT muzejPTT muzej danas otvoren za posetioce

Muzej PTT će danas, kao i svake prve subote u mesecu, biti otvoren za Beograđane i goste prestonice, a najmlađi sugrađani predšskolskog i nižeg školskog uzrasta moći će da učestvuju u radionici „Poštanski satić“.
Muzej PTT će biti otvoren u periodu od 11 do 19 sati, radionica za decu uzrasta od tri do deset godina, biće organizovana u periodu od 12 do 13 sati, saopštile su Pošte Srbije a ulazak na sve programe je besplatan.
Najmlađi posetioci će moći da se fotografišu i dobiju originalne poštanske razglednice na kojima će biti poštanska marka sa njihovim likom, a u mini poštanskoj kancelariji upoznaće se sa pečatima, telefonima, upijačima za papir, vagicom za merenje pisama i priborom za pisanje.
U okviru zadatka „Napiši i pošalji pismo voljenima“, deca će moći da crtaju i pišu na zadatu temu, a pisma će uz pomoć roditelja i kustosa, pravilno adresovati, na njih zalepiti poštanske marke i ubaciti u poštanski kovčežić.
U kratkoj šetnji kroz PTT muzej, uz prilagođeno stručno vođenje za uzrast od tri do deset godina, deca mogu da zavire u riznicu poštanskog blaga i otkriju eksponate iz istorije pošte, telegrafije i telefonije.
Među najzanimljivijim eksponatima su – poštanska kočija iz druge polovine devetnaestog veka kojom su prevoženi putnici i pošta, maketa voza – ambulantne pošte u kome se pošta sortirala i prevozila.
Takođe i maketa menzulane – stanice u kojima su poštari menjali konje i preuzimali poštu do otvaranja prvih zvaničnih pošta u Srbiji 1840. godine, kao i veliki broj različitih modela telefona proizvedenih od kraja 19. veka pa sve do savremenih aparata, među kojima i lični telefon kralja Petra Karađorđevića.
U okvoru radionice „Poštanski satić“ deca će dobiti poklone za uspomenu.
Odrasli mogu pogledati stalnu postavku PTT muzeja „Tačka spajanja“, navedeno je u saopštenju.

Povezana vest:  Novi roman Ivana Ivanjija "Moj lepi život u paklu" u prodaji