Novi zavet i Dar-marPremijera u Ateljeu 212 „Novi zavet i Dar-mar“

U Ateljeu 212 priprema se nova predstava po tekstu savremenog američkog autora Nila Labjuta „Novi zavet i Dar-mar“, u režiji Marka Misirače, a premijera će biti 9. aprila na sceni „Petar Kralj“.
U predstavi igraju Bojan Žirović, Sofija Juričan, Jelena Petrović i Milan Nikitović. Autor scenografije je Nikola Nikolić, kostimograf Jelena Simović.
Ljudski odnosi, profesionalni i lični, dati su u dve jednočinke, u formi priče za stolom, gde se pokreću pitanja da li je prihvatljivo da se raskine sa nekim u restoranu, odnosno da li posle udarca u glavu pomaže naručeni dezert.
Tekstovi Labjuta su oštra kritika društvene netolerancije i licemerja savremenog sveta, duhoviti i istovremeno opori komadi.
„Novi zavet“ (The New Testament, 2009) je šuobiznis satira o rasnoj netoleranciji, a „Dar-mar“ (Helter Skelter, 2008) intimna bračna drama koja, smeštena u restoran, postaje javna i dobija oblik grčke tragedije.
Labjut (Neil LaBute), poznati filmski reditelj, scenarista i dramski pisac je već nakon prvog pozorišnog komada stekao status jednog od najznačajnijih savremenih američkih autora.
Kritika ističe da on poseduje talenat da otkrije savremenu temu i prikaže je na ekstreman način. Majstor je briljantnih dijaloga u kojima su nedovršene rečnice, predasi između dva glasa, lepršav vic, nagoveštaji i preokreti, često važniji nego eksplicitan tekst. Sve je kod Labjuta naizgled bezazleno, a zapravo strašno – upravo je to ono što ga izdvaja od ostalih pisaca, navodi Atelje u najavi predstave.

Povezana vest:  Otvorena izložba radova sa konkursa za redizajn Metalčevog posuđa