dr Vujic mr Nada MIletic Nevajda i dr KrajnovicOtvaranjem izložbe „ Apoteka s početka veka“  Muzej za istoriju farmacije izašao na svetlo dana

U Galeriji Muzeja za istoriju farmacije u centralnom holu Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, otvorena je izložba „Apoteka s početka veka“, sponzorski projekat Eucerin Srbija, koja ostaje deo stalne postavke ovog jedinstvenog Muzeja na prostoru Srbije i zapadnog Balkana.

„Ovom izložbom naš Muzej u stvari izlazi na na svetlo dana, jer smo ga do sada, kao blago, čuvali pod ključem, a od danas će biti dostupan svim posetiocima Farmaceutskog fakulteta, studentima i zaposlenima koji su ovaj projekat dočekali sa puno entuzijazma“, rekla je na svečanom otvaranju prof. dr Zorica Vujić, dekan Farmaceutskog fakulteta.

Povezana vest:  Mart u SNP-u: Dve dramske, operska premijera i obeležavanje jubileja

U svom obraćanju velikom broju prisutnih gostiju i medija važnost ovog i sličnih projekata objasnila je autorka izložbe doc. dr Dušanka  Krajnović: „Apoteka je na početku 20. veka predstavljala zdravstvenu ustanovu u koju su pacijenti dolazili po lek, a ova izložba oživljava izgled  i atmosferu tog doba kada je od umeća i znanja farmaceuta zavisilo koliko brzo i kakav lek će pacijent dobiti.  Apoteke su tada bile ustanove koje su bile značajne za unapređenje javnog zdravlja, kao što danas jesu pojedini brendovi za medicinsku negu kože. Kako su se nekada po uređenju, aparatima, bočicama za čuvanje preparata i pristupu pacijentu razlikovale određene apoteke, tako se danas uočavaju i određeni brendovi koji imaju naučni i medicinski pristup nezi kože.“

Povezana vest:  Novi doživljaj klasične muzike-počinje “Hypercube” koncertna sezona

U okviru izložbe prikazani su eksponati koji na vrlo slikovit način ilustruju kako su na početku 20.veka izgledale apoteke, kao i oprema koja je služila za izradu ili čuvanje tadašnjih farmaceutskih preparata za medicinsku negu kože.

„Ova izložba pokazuje i dokazuje da najefikasnije formulacije u medicinskoj kozmetici nastaju iz spoja starog i novog, jer snaga najuspešnijih leži u poštovanju tradicije, ali i inovativnim rešenjima u skladu sa zahtevima novog doba. Veoma smo ponosni što smo dali doprinos ovom jedinstvenom Muzeju i njegovoj dostupnosti široj publici“, istakla je mr ph. Nada Miletić Nevajda, ispred brenda Eucerin, kompanije Beiersdorf.

Povezana vest:  Neodoljivi pokloni uz odlične knjige - posebna akcija za Dan zaljubljenih

Izložba „Apoteka s početka veka“ ostaje deo stalne postavke ovog Muzeja za istoriju farmacije čija zbirka po obimu i vrednosti predstavlja jednu od najznačajnijih te vrste na prostoru Srbije i zapadnog Balkana.