Petar Pierre Grujicic2

Veče francuskih šansona u Kulturnom centru Inđije

Kulturni centar Inđija organizuje u subotu, 23. maja celovečernji program posvećen francuskoj umetnosti i šansoni.
Centralni događaj večeri biće koncert francuskih šansona pod nazivom „Omaž Žoržu Mustakiju“ u izvođenju Zdravka Dovedana Hana (Zagreb, Hrvatska). Koncert počinje u 20 časova u velikoj sali Kc Inđija.
Prateći program obuhvatiće izložbu fotografija i projekciju filma.
U 19 časova u maloj sali biće otvorena izložba fotografija „Iz Pariza šezdesetih“ Petra Pierre Grujičića, umetničkog fotografa iz Beograda.
Od 21.30 u velikoj sali biće prikazan film „Žil i Džim“ iz 1962. godine, čija je projekcija deo programa Francuskog filmskog karavana: Klasici, koji Kulturni centar Inđija organizuje u saradnji sa Francuskim institutom Srbije / Novi Sad (od petka, 22. maja do ponedeljka, 25. maja).
Ulaz na sve događaje je slobodan.

Povezana vest:  Uručenje nagrade Mali princ Minji Suboti i Panču Pančevom 17. maja na otvaranju 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici

Biografija umetnika:
Zdravko Dovedan Han rođen je 1952. godine u Bosilegradu (Srbija). Osnovnu i srednju školu završio je u Brčkom (Republika BIH). Diplomirao je na Tehničkoj vojnoj akademiji Kov u Zagrebu. Magistrirao je 1982. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao deset godina kasnije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1987. godine radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kome je 2008. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Živi i radi u Zagrebu.
Objavio je preko 40 naučnih radova. Samostalno je objavio 5 udžbenika i koautor je još 5 knjiga.
Hobi mu je muzika, posebno francuske šansone. Najviše ceni šansone Georgesa Moustakija i Georgesa Brassensa, koje izvodi i promoviše na svojim brojnim nastupima i u radijskim emisijama, kao i na CD-u koji je objavio.
Georges Moustaki je bio francuski šansonijer grčkog porekla, koji je napisao preko 300 šansona za najveće francuske izvođače, poput Edith Piaf i i Yves Montand, a posle ih je i sam uspešno izvodio. Ujedno je bio i poliglota i slikar. Umro je 23. maja 2013. godine.
Biografija umetnika:
Petar Pierre Grujičić , rođen je 06. novembra 1943. godine u Beogradu i sa godinu dana je ostao bez roditelja. Odrastao je na Čuburi, pohađao Treću i Petnaestu beogradsku gimnaziju. Bavio se sportom, igrao je fudbal i hokej na ledu. Sa osamnaest godina, otišao je u Francusku (Pariz). Sticajem okolnosti počeo je odmah da se bavi fotografijom. Bio je jedan od prvih fotografa Sipa Pres agencije, ali je uglavnom radio kao samostalan fotograf. Fotografije su mu izlazile u poznatim novinama i revijama u svetu. Umetničkom fotografijom se bavi iz ljubavi i zadovoljstva i uglavnom radi tzv. lajf-fotografije. Izlagao je u Paraizu, Njujorku, Torontu, Vindzoru, Beogradu (u svom restoranu „Kod Pierra“, u Kanadskoj ambasadi i galeriji opštine Vračar). Oženjen je, ima dvoje dece i živi i radi u Beogradu.
Filmska projekcija:
Žil i Džim (Francuska, 1962, 105′)
Režija : Fransoa Trifo
Uloga: Žan Moro, Oskar Verner, Anri Ser
Glavni junaci filma Žil i Džim, prema mnogima najboljeg Trifoovog filma, Nemac Žil i Francuz Džim zaljubljuju se u Ketrin i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav prema Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima…

Povezana vest:  Tenor Nenad Čiča 26. decdembra u Gvarneriusu