Vargas LjosaMario Vargas Ljosa danas u Novom Sadu

Veliki svetski pisac, Mario Vargas Ljosa sledeće nedelje biće gost Laguna i naše zemlje. U ponedeljak, 22. juna od 19 sati, na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, biće priređen Razgovor s piscem.

Uvodnu reč daće najveći stučnjak za hispansku književnost, prof dr Dalibor Soldatić, nakon čega će Vargasu Ljosi biti dodeljana i Specijalna nagrada za prozu „Milovan Vidaković“, Međunarodnog festivala ProseFest.

Uslediće Razgovor s piscem koji će voditi hispanista, Bojana Kovačević Petrović. Razgovor će biti usmeren na književno stvaralaštvo Marija Vargasa Ljose i na njegovo dramsko stvaralaštvo. Biće reči o tome da li književnost ima moć kojom pokreće svet. Budući da je Vargas Ljosa poslednjih godina naročito usmeren na pozorište, biće reči o značaju pozorišta u njegovom životu a uputiće i poruku mladim piscima i čitaocima. Jedan deo razgovora ticaće se i novih pisaca hispanske amerike koji donose novi književni bum.

Povezana vest:  Mario Vargas Ljosa stigao u Srbiju

Ulaz u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu je slobodan.

Mario Vargas Ljosa rođen je u mestu Arekipa u Peruu 1936. godine. Prvo delo, dramski komad Inkino bekstvo napisao je sa 16 godina, a prva knjiga koju je objavio bila je zbirka priča Šefovi, za koju je dobio nagradu „Leopoldo Alas“. Postao je poznat posle objavljivanja romana Grad i psi, za koji je dobio Nagradu „Biblioteka Breve“ Izdavačke kuće Seiš Baral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine. Njegov drugi roman Zelena kuća, objavljen 1965, ovenčan je Nagradom kritike i Međunarodnom nagradom „Romulo Galjegos“. Usledila su dramska dela (Gospođica iz Takne, Kati i nilski konj, Čunga, Ludak s balkona i Lepe oči, ružne slike), studije i eseji (kao Neprekidna orgija, Istina o lažama i Izazov nemogućeg), sećanja (Riba u vodi), priče (Štenad) i, pre svega, romani: Razgovor u katedrali, Pantaleon i posetiteljke, Tetka Hulija i piskaralo, Rat za smak sveta, Povest o Majti, Ko je ubio Palomina Molera?, Pripovedač, Pohvala pomajci, Lituma u Andima, Raj na drugom ćošku, Jarčeva fešta, Avanture nevaljale devojčice, Diskretni heroj. Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/Nabokov i Nobelova nagrada za književnost (2010).

Povezana vest:  „Deep Web – Mračna strana interneta" od četvrtka u prodaji

Izdavačka kuća Laguna objavila je jedanaest romana Marija Vargasa Ljose: Avanture nevaljale devojčice, Pohvala pomajci, Pantaleon i posetiteljke, Povest o Majti, Jarčeva fešta, Grad i psi, Razgovor u Katedrali, Keltov san, Zelena kuća, Rat za smak sveta, Diskretni heroj i memoare Riba u vodi, jednu od glavnih knjiga iz celokupnog opusa Marija Vargasa Ljose koja otvara novi pogled na život i stvaralaštvo velikog pisca.

Povezana vest:  Nekada davno u jednom dalekom carstvu... - istorijska drama "Lutka od porcelana" u prodaji