Wikipedia-logoIV regionalna konferencija Wikimedije Srbija 05. i 06. jun u Domu omladine Beograda

 

Vikimedija Srbije Vas poziva da prisustvujete Četvrtoj regionalnoj konferenciji koja će biti održana 5. i 6. juna u Domu omladine u Beogradu. Ovo je već tradicionalan način da se susretnemo međusobno, sa kolegama iz inostranstva i sa našom javnošću, da je upoznamo sa svojim idejama i približimo Vikipediju svima.

Oba dana od 14 do 19 časova razgovaraće se o budućnosti Vikipedije i načinima pravljenja ove slobodne on-lajn enciklopedije, uz prisustvo delegata iz regiona i Evrope.

Iz programa izdvajamo sledeća predavanja i debate:

– Miloš Rančić će govoriti o cenzuri na Vikimedijinim projektima, aktuelnom i kontroverznom pitanju kojim se globalna zajednica ovih meseci bavi.

– predstavnici prisutnih ogranaka će predstaviti stanje u svojim matičnim zajednicama

– Voja Antonić će održati predavanje o kolaborativnim procesima u razvoju Kremanskog proročanstva;

– Ivan d’Osteng (Ivan d’Hostingue) iz Francuske će održati pokazno predavanje o izradi vektorskih topografskih mapa (predavanje na engleskom)

Povezana vest:  A šta bi Uve radio danas?

Vikimedija Srbije je lokalni ogranak Zadužbine Vikimedija, globalne organizacije koja se stara o slobodnoj enciklopediji Vikipediji i njenim sestrinskim projektima. U aktivnosti Vikimedije Srbije spada podrška stvaranju i širenju slobodnog znanja, promocija Vikimedijinih projekata, kao i saradnja sa svetskom vikimedijanskom zajednicom i lokalnim ograncima u drugim zemljama.

 

PROGRAM

 

Subota, 5. jun:

 

14:00-14:45

Uvodno predavanje (srpski i engleski)

Na uvodnom predavanju će biti predstavljeni Vikipedija i Vikimedijini projekti uopšte, posebno na srpskom jeziku, zatim gosti, zaključci sa  prepodnevnog zatvorenog dela i program konferencije.

 

14:50-16:20

Predavanje: Izrada vektorskih topografskih mapa (engleski)

Predavač: Ivan d’Osteng

Ivan d’Osteng (Ivan d’Hostingue) je kartograf Grafičkog ateljea Vikipedije na francuskom jeziku, koji se bavi izradom vektorskih topografskih mapa. Nakon kratkog uvodnog izlaganja (Nikola Smolenski/Goran Obradović) o vektorskoj grafici, Ivan će održati predavanje o postupku izrade kvalitetnih i verodostojnih slobodnih topografskih mapa u vektorskom formatu.

Povezana vest:  Diplomski koncert soprana ALEKSANDRE STANKOVIĆ za kraj prolećnog dela ciklusa koncerata najboljih studenata FMU-a

 

16:25-18:00

Više predavača Vikipedije (engleski)

Naši Vikipedijanci i gosti pričaju o Vikipedijama na jezicima prisutnih gostiju: albanskom, nemačkom, francuskom, mađarskom i indonežanskom. Biće pregledane sličnosti i razlike između ovih projekata, kao i načini na koje mogu da poboljšaju jedni druge.

 

18:00-18:45

Više predavača: Tehničke izmene na Vikipediji (srpski i engleski)

Vikipedija je nedavno dobila nekoliko tehničkih i estetskih poboljšanja, čiji je cilj da olakšaju uređivanje Vikipedije, kao i unaprede kvalitet sadržaja. Na ovom predavanju biće reči o njima, kao i o najavljenim poboljšanjima koja tek slede.

 

 

Nedelja, 6. jun:

 

14:00-15:30

Predavanje: Kremansko neproročanstvo (srpski)

Predavač: Voja Antonić

Voja Antonić je diplomirani filmski montažer, pronalazač i publicista.Voja će održati predavanje o kolaborativnim procesima u stvaranju i razvoju Kremanskog proročanstva: zašto je stvoreno i kako se razvijalo, a koliko i kako se međusobno razlikuju njegove verzije. Takođe će izneti svoje mišljenje o najboljem načinu predstavljanja ovakvih tema na Vikipediji i uopšte.

Povezana vest:  Pijanista Patrik Jablonski nastupa u Guarneriusu

 

15:35-16:20

Predavanje: Cenzura na Vikimedijinim projektima (srpski i engleski)

Predavač: Miloš Rančić

Miloš Rančić je jedan od stjuarda Vikimedijinih projekata i jedan od  osnivača vikipedijanske zajednice u Srbiji Tokom prve polovine maja globalnu vikimedijansku zajednicu je potresala  dilema: cenzurisati medijski sadržaj ili ne? Šta se događalo tokom tih dana opisaće Miloš Rančić iz svoje perspektive.

 

16:25-17:05

Predavanje: Ko brine o Vikipedijama o kojima niko ne ne  brine: Stjuardi na Vikimedijinim projektima (srpski i engleski)

Predavač: Filip Maljković

Filip Maljković je jedan od stjuarda Vikimedijinih projekata (stjuardi administriraju projekte na kojima još ne postoje lokalni administratori). On će pričati o pravima, dužnostima i ulozi stjuarda, kao i o tome kako njihov rad izgleda u praksi.

 

17:10-18:45

Završno predavanje (srpski i engleski)

Debata: Retrospektiva Vikipedije i drugih Vikimedijinih projekata i predviđanja kako će izgledati u budućnosti.