Završna prezentacija učesnika projekta „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” održana je sinoć (3. oktobra) u Centru za kulturnu dekontaminaciju i online. Tom prilikom održana je prezentacija online platforme i projekcije video radova svih učesnika/ca, nakon čega je održano javno čitanje tekstova i prezentacija stripa na srpskohrvatskom jeziku.

„Uspeli smo da održimo kontinuitet u tim kolektivnim sesijama i razmeni znanja između mlađih koleginica i kolega, bez obzira što je situacija sa virusom Kovid 19 premestila projekat u onlajn prostor. Polaznici/ce su bili zainteresovani za rad i čini mi se da je ta komunikacija proradila,“ istakao je Siniša Ilić, jedan od urednika programa i dodao: „Teme kojima smo se bavili su bitne jer su često podložne opštim mestima koje smo želeli da razbijemo i analiziramo društveni okvir u kojima se pojavljuju.“

Bojan Đorđev, jedan od urednika, nadovezao se na priču o značaju teme i tom prilikom istakao: „Mislim da pojavljivanje heroja svuda oko nas, od beba heroja u kampanji borbe za inkubatore do super heroja u filmovima i stripovima, govori o tome da se više ništa ne očekuje od društva, nego da su stalno u fokusu izuzetni pojedinci“, zaključio je Đorđev i dodao: „Time društvo, država i pojam zajedničkog odlazi u drugi plan, od njih se ništa ne očekuje, nego se sva težina preživljavanja i života premešta i zavisi od super moći koje mi zapravo nemamo. Zbog toga to stalno pominjanje heroja postaje problematično jer govori o tome da su tebi, da bi preživeo, potrebne super herojske moći, a ako ih nemaš to je tvoja krivica, neadekvatnost.“

Povezana vest:  Van Gogh u Novom Sadu

U CZKD-u je izložen i strip „Rupa u zidu 2” Marije Marjanović i Jovane Kocić Jurić, kroz koji su autorke rekonstruisale sećanja na njihovu prabaku Olgu i njene prijateljice, kao i njihovo tajno sudelovanje u ženskom antifašističkom frontu u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

„S obzirom da su tema projekta neprijatelji, tuđinci i heroji, mi smo ovom pričom objedinile sve tri kategorije. Ideja da se umetnički izrazimo na način da naša prabaka Olga bude naša heroina nama je bila značajna iz više razloga. Iako nam je ona ostala u sećanju kroz priču, njen lik i delo bi potpuno nestao da mi to nismo izrazile i ovekovečile na naš način“, izjavila je Jovana Kocić Jurić.

Govoreći o iskustvu rada na stripu, Marija Marjanović je rekla: „Imala sam jako malo vizuelnog materijala na osnovu kog sam mogla da radim, ali mi je bilo zanimljivo da se na taj način upoznam sa baka Olgom i prepoznam tu genetsku povezanost. Tokom rada sam se bazirala na ono što sam kao i kostimografkinja naučila – da kroz neke priče i scenarija gradim ličnosti, a prepoznale smo da bi strip kao forma bio dobar da predstavimo priču o našoj prabaki.“

Povezana vest:  Predstavljana knjiga Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć

Nakon vođenja kroz strip „Rupa u zidu 2”, Ana Miljanić je čitala „Teorije o staroj curi” Tamare Antonijević dok je tekst „Ispresti endometrium” Tanje Šljivar čitala Sofija Juričan.

Eksperimentalni umetničko-istraživački projekat „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama”, u organizaciji mreže  Create to Connect -> Create to Impact, održao se od 15. septembra do 3. oktobra putem interneta i okupio je petnaest međunarodnih umetnika i umetnica koji su, kroz seriju „radnih susreta”, pozvani da promisle ovu temu. Kao deo zajedničkog procesa istraživanja i podsticaj koleginicama i kolegama, troje renomiranih autora koji u sopstvenoj umetničkoj praksi dodiruju aspekte teme – Želimir Žilnik, Barbi Marković i Rabija Mrue – javno su govorili o svom radu.

u projektu su učestvovale umetnice i umetnici sa iskustvom u oblastima multidisciplinarnog stvaralaštva, performansa, vizuelnih umetnosti ili pisanja među kojima su: Tamara Antonijević, Rodrigo Batista, Cristina Gagiu, Nicola Gunn, James Jordan Johnson, Jovana Kocić, Lea Kukovičič, Marija Marjanović, Rita Natálio, Ariadna Rubio Lleo, Zuzana Sceránková, Tanja Šljivar, Vanda Velagić, Mohamed Yusuf Boss, Jaukje van Wonderen, kao i istraživač Dan Podjed.

Povezana vest:  "Mama" Harija Potera "vredi" jednu milijardu dolara

Prvo izdanje „Radnih susreta” koncipirala je i organizovala grupa urednika: Bojan Đorđev (pozorišni reditelj/Beograd), Siniša Ilić (vizuelni umetnik/Beograd), Nataša Mackuljak (umetnica i kustoskinja/Beč) i Ivana Marjanović (kustoskinja/Insbruk) zajedno sa Draganom Jovović (producentkinja/Beograd).

Mrežu Create to Connect -> Create to Impact čine: Bunker (Slovenija), ARTSADMIN LBG (Velika Britanija). Drugo more (Hrvatska), Etablissement Public du parc et de la Grande halle de la Villette – E.P.P.G.H.V (Francuska), Fundação Caixa Geral de Depósitos-CULTURGEST (Portugalija), Fundatia Alt Art Pentru Arta Alternativa (Rumunija), Institut Umeni – Divadelni Ustav (Republika Češka), Muzej savremene umetnosti– Tbilisi (Gruzija), NTGENT (Belgija), Santarcangelo dei Teatri (Italija), Stichting Noorderzon Groningen (Holandija), Stichting Theater Rotterdam (Holandija), Stiftelsen Bergen Internasjonale Teater (Norveška), Udruženi umetnički rad (Srbija), Naućno-istraživački centar Slovenačke akademije nauka i umetnosti  (ZRC SAZU) – Institut slovenačke etnologije, Institut etnomuzikologije, Institut za kulturu i studije sećanja (Slovenija).

Projekat je realizovan uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

PHOTO: Bojana Janjić