Dugoočekivani novi roman Markusa Zusaka „Klejov most“, skoro 15 godina posle planetarnog hita „Kradljivica knjiga“, priča je o odrastanju braće Danbar, koji uče da se snalaze u svetu odraslih i istražuju zašto je nestao njihov otac.

„Ako je u ’Kradljivici knjiga’ Zusak dozvolio Smrti da bude u centru pažnje, ovaj briljantan roman prepun je života.“ Guardian

Naša majka je umrla.

Naš otac je pobegao.

Petorica braće Danbar živi – bori se, voli, tuguje – u potpunom haosu, u kući bez ijedne odrasle osobe. Oni su porodica koju su snašle sve moguće nesreće obavijene velom davno zakopanih tajni. Da bi shvatio zašto im se sve to dogodilo, Metju Danbar mora pronaći tri stvari: izgubljenu pisaću mašinu, mrtvog psa i kosti zmije koja ga je ubila.

Povezana vest:  Sastanak na neviđeno u romanu "Ljubila sam Tolstoja"

U svojoj potrazi saznaće da je njegova majka prelazila kontinente ne bi li našla novi dom, da je otac ljubav tražio u dirkama starog klavira i zašto se njegov brat Klej odlučio za poduhvat na kakav se niko drugi u njihovoj porodici ne bi osmelio ne bi li im svima izmenio sudbinu.

„U engleskom jeziku reč glina – clay ima dvostruko značenje. Prvo je nadimak imena Klejton. Drugo označava zemljani materijal od kojeg se izrađuju grnčarija i skulpture“, istakao je autor na početku  romana. „Oba značenja su važna za ’Klejov most’ koji je ujedno most glavnog junaka i glineni most. Priču ćete razumeti i bez poznavanja ove igre reči, ali imajući je u vidu, možda ćete bolje razumeti Kleja, njegovu priču i njegov most.“

Povezana vest:  Sedmi beogradski festival igre

„Klejov most“ možete pronaći od ponedeljka 5. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.