Ako želite da vas u Noći muzeja pozdravi niko drugi do kraljica Natalija Obrenović, 21. maja od 17 časova do 1 čas posle ponoći, dobrodošli ste u Dom Jevrema Grujića, muzej istorije, umetnosti i diplomatije.

Dom Jevrema Grujića i Noć muzeja vode Vas na zanimljivo putovanje u prošlost u kome se ona može okusiti, dodirnuti i doživeti. Uživajte u „srpskoj Mona Lizi“, portretu kraljice Natalije Obrenović, remek delu Steve Todorovića i jednom od najpoznatijih portreta u srpskom slikarstvu.

Čujte priču o jednoj od najvećih heroina svoga vremena, šta nam je ostavila u amanet i čemu nas je naučila. Naučićemo vas kako da učinite poklon kraljici, čuveni kraljevski reverans po dvorskom protokolu.

Ekskluzivno ćemo izložiti kraljičine lične predmete i poklone, koje su članovi ove porodice dobijali od jedne od najlepših srpskih vladarki – predmete od kristala, bronze, svile, čipke, zlata i srebra.

Kao specijalitet večeri, bićete u prilici da probate omiljenu čokoladnu tortu kraljice Natalije, napravljenu po originalnom receptu iz 1885. godine.

Povezana vest:  Izložba crteža iz stripa "Korporativni pandemonijum"

Vođene ture biće na svakih 15 minuta.

Pored toga, na istoj lokaciji očekuje vas još jedan vremeplov – vratićemo vas u vreme prve diskoteke!

Prva Diskoteka ponovo radi

U Domu Jevrema Grujića, samo u noći muzeja biće u prilici da zaigrate u prvoj Diskoteci na Balkanu, osnovanoj davne  1967. godine, baš u podrumu kuće u Svetogorskoj 17, a koja se zvala jednostavno – Diskoteka, kod Laze Šećera. Ipak posle samo godinu dana rada, na posebnoj sednici Vrhovnog saveta odbrane SFRJ doneta odluka da se diskoteka zatvori jer “kvari naprednu socijalističku omladinu, koja se tamo – ljubi”.

Posetite mesto gde su uz rokenrol đuskali Omar Šarif, Mariza Berenson, Pako Raban, Renato Balestra, Alen Delon i beogradska omladina šezdesetih godina.

Dođite na ludi provod uz nejbolje plej liste toga vremena, koje su se u već kultnoj diskoteci puštale pre nego u Pariskim i Londonskim klubovima.

Povezana vest:  Aleksander Zeldin konačno na Bitefu

Manifestacija Noć muzeja će se održati u subotu 21. maja od 17 časova do 1 čas posle ponoći.

 

Zanimljivosti koje ćete čuti u Noći muzeja 

Kako se klanja po dvorskom protokolu?

Po dvorskom protokolu kada se ličnosti predstavljaju kraljevskom paru, muškarci se poklone i ustima priđu do rukacvice kranjici, ali je ne poljube. Dame prave čuveni reverans, desnom nogom krećete napred, kada priđete, levu nogu povlačite u nazad i kralju se spušta do poda a kraljici za jedan pedalj kraće. Kraljica prva pruža ruku, počinje razgovor i završava ga. Predstavljene ličnosti moraju da se potrude da odgovore što kraće, jasnije i po mogćnosti duhovito. Razgovor je završen kada kralj ili kraljica pozdrave gosta rečenicom: “Želimo da vam bude prijatno na balu”. Na to se ne odgovara, već se po istom redosledu poklonite i povlačite unazad, ne okrećući leđa kraljevskom paru. Ukoliko ovako postupite znači da imate prave dvorske manire.

Povezana vest:  Letnji pozorišni dani u SC „Olimp”

O Domu Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17. sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je od četvrtka do nedelje (četvrtkom i petkom od 15.00 do19.00č, a subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00č.).

U Domu Jevrema Grujića posetioci mogu da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića …, skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojima je i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.