lekari-goran milasinovic

„Lekari“ – svedočenje iz prve ruke G. Milašinovića

Beogradska Laguna nedavno je objavila knjigu priča „Lekari“ poznatog kardiologa i svetski priznatog stručnjaka za pejsmejkere Gorana Milašinovića.
Kroz osam priča o ljudima u belim mantilima, Milašinović piše iz prve ruke o ljubavnim, životnim i poslovnim nedoumicama pripadnika profesije od koje zavise naši životi.
I lekari su ljudi. Iza beline mantila kriju se osobe od krvi i mesa, njihovi životi i njihove tajne. Zavet dat Hipokratu obavezuje i nosi se kao breme kroz život omeđen moralnošću i humanizmom, ali veoma često, prate ga potresne i istinite priče o ljubavi i mržnji, strastima i strahovima.
Profesor Jovan Splavski je ugledni lekar specijalista i veliki profesionalac. Ali kada i sam oboli, život mu postavlja pitanje: kako izlečiti lekara?
Kardiolog Ljuba Perišić otkriva da se nezaustavljivo penje uz lestvicu društvenog uspeha, ponajviše zahvaljujući činjenici da je vešt i neodoljiv ljubavnik. Ni razoren brak mu ne izgleda kao previsoka cena koju za to treba da plati. Ali šta da učini kada starost zakuca na vrata njegove ordinacije?
Kristina je zgodna lekarka iz provincije koja dolazi u Beograd na specijalizaciju i shvata da su njeno telo i njena mladost glavni aduti za napredak u karijeri. Međutim, neočekivani obrt događaja raskrinkava njenu neveru i stvari kreću nizbrdo.
Veselin Bojović, plastični hirurg, sanja o mestu u prestoničkoj klinici, ne postoji stvar koju ne bi učinio da ga se dokopa jer ljudi poput njega ne sede u čekaonici, već uzimaju ono što im pripada, ne mareći za posledice?.
Goran Milašinović (1958, Đakovo) do sada je objavio zbirku pesama „Neistraženi bolovi“ (1989), zajedno sa Živojinom Pavlovićem epistoralni roman „Voltin luk“ (1996), romane: „Heraklov greh“ (1999), „Posmatrač mora“ (2001), „Camera obscura“ (2003), „Apsint“ (2005), „Maske Sofije de Montenj“ (2007), „Trougao, kvadrat“ (2009), „Rascepi“ (2011).
Objavio je i knjigu razgovora sa Milošem Jevtićem „Dva srca“ (2013). Živi i radi u Beogradu.

Povezana vest:  "Pčelica" hit izdavač beogradskog Sajma knjiga