milenijum 4

Sutra u stiže četvrti deo „Milenijum“ sage

U više zemalja sveta uključujući Srbiju sutra, 27. avgusta, premijerno izlazi četvrti nastavak čuvenog serijala Stiga Lašona „Milenijum“ pod nazivom „Ono što nas ne ubije“ iz pera Davida Lagerkranca.
Verovatno najznačajniji književni događaj godine zahvaljujući zalaganju Čarobne knjige koja je objavila Lašonovu trilogiju, neće zaobići ni Srbiju.
Prema rečima izdavača Borislava Pantića, cela priča oko novog nastavka „Milenijuma“ bila je obavijena velom tajne. Izdavač je dobio samo jedan primerak, u papiru, za prevod, nikakve reklamne kampanje nema, ništa se ne otkriva o nastavku osim da ćemo uz stare likove upoznati i neke nove, da se pokreću osim društvenih i neke druge teme i da je knjiga dosledna Lašonovom receptu i stilu.
Kako je objasnio Pantić, 27. avgust je izabran jer je na taj dan 2005. u Švedskoj izašao prvi deo „Milenijuma“.
Pantić je podsetio i da se spekuliše da je Lašon nameravao da napiše serijal od 10 knjiga ali da ga je prerana smrt u tome sprečila no da je, zahvaljujući Lagerkrancu – koji je nekako specijalizovan za biografije, a naročito je poznat po biografiji matematičara Tjuringa – „Milenijum“ našao dostojnu zamenu.
Lašonova triologija je prodata u tiražu od 80 miliona primeraka u 40 zemalja.Već sama najava o potencijalnom četvrtom romanu obradovala je ljubitelje serijala, unapred obećavajući još jedan svetski bestseler i očekivane rekorde u prodaji.
Popularnost trilogije „Milenijum“ učinila je Stiga Lašona najčitanijim svetskim piscem u 2010. godini, kao i najčitanijim evropskim piscem u 2008. i 2009. godini.
Trilogija je dobitnik nagrade Biblioteke grada Beograda za najčitaniju knjigu stranog pisca u 2010. godini a sačinjavaju je knjige: „Muškarci koji mrze žene“, „Devojčica koja se igrala vatrom“ i „Kula od karata“.
Stig Lašon je umro u 50. godini od srčanog udara 2004. godine, ne dočekavši ni izdanje prve knjige iz serijala. Njegovo stvaralaštvo je postalo globalni fenomen koji bi slobodno mogao da se nazove „Milenizacija“.
Triologija „Milenijum“ je ekranizovana, a film „Muškarci koji mrze žene“ sa fantastičnom Numi Rapas u ulozi Lizbet Salander bio je drugi na listi nezavisnih filmova sa najvećom zaradom u 2009. godini. Prema prvom delu trilogije snimljena je i pristojna američka verzija „Devojka sa tetovažom zmaja“ u režiji Dejvida Finčera sa Runi Mara i Danijelom Krejgom u glavnim ulogama.
Lizbet Salander, androgena heroina je ključni lik cele trilogije, dok u liku novinara Mikaela Blumkvista možemo naći i dosta toga što je Lašon bio sam – kontraverzini, beskompromisni novinar koji se specijalizirao za pisanje o ultradesničarskim i neonacističkim pokretima što je sa sobom nosilo i brojne pretnje smrću.
Iako se dosta spekulisalo oko postojećih sinopsisa za nastavak, svetska javnost je sa oduševljenjem primila vest da je David Lagerkranc priveo kraju četvrti deo ovog sjajnog trilera, koji će se sutra naći u knjižarama širom sveta.
Ono što se zna o knjizi „Ono štgo nas ne ubije“ je da kasno jedne noći, Blumkvista poziva poverljiv izvor, koji tvrdi da poseduje informacije od ključnog značaja za Sjedinjene Američke Države. Taj izvor je bio u kontaktu s mladom devojkom, izuzetnom hakerkom – hakerkom koja Blumkvista podseća na nekoga koga vrlo dobro poznaje.
Implikacije su neverovatne. Blumkvist, u očajničkoj nadi da će dobiti priču za Milenijum, traži pomoć od Lizbet. Ona, kao i obično, ima svoje planove…

Povezana vest:  Glumac Nenad Jezdić dobitnik Nagrade „Raša Plaović“ za sezonu 2022/2023