Pozorisna radionica 1

Pozorišna i plesna radionica sa učešćem osoba sa invaliditetom „Pravo na umetnost 2015″

Pozorišna radionica u kojoj su učestvovale slepe i slabovide, gluve i nagluve osobe, korisnici kolica, umetnici i drugi zainteresovani građani završena je sinoć javnom prezentacijom postignutih rezultata u formi kratke predstave u punoj sali Kulturnog centra Rex. Radionicu je organizovala Grupa „Hajde da…“, u okviru projekta „Pravo na umetnost“ čiju je realizaciju omogućila kompanija Japan Tobacco International.

Na radionici, svoj talenat za bavljenje pozorišnom umetnošću pokazalo je 17 učesnika koji su podsetili publiku da se umetnost oseća različitim čulima i ukazali da osobe sa invaliditetom u saradnji sa ostalim učesnicima i te kako mogu da, kroz zanimljivu koreografiju, prenesu svoj doživljaj muzike, zvukova, plesa i pokreta publici.

Povezana vest:  "Poslednji potez" Ivana Ivanjija u prodaji od 1. februara

„U okviru projekta ‘Pravo na umetnost’ raspisali smo javni poziv i okupili zainteresovane osobe sa invaliditetom, ali i druge umetnike i aktiviste, sa ciljem da im pružimo šansu da se bave umetnošću. S obzirom na to da nema mnogo umetničkih projekata u kojima su ravnopravni učesnici, kao ni sistema umetničkog obrazovanja koji bi omogućio uključivanje osoba sa invaliditetom, profesionalno bavljenje umetnošću osobama sa invaliditetom je otežano“, izjavio je koordinator projekta Marko Pejović.

„Ovakve radionice su zanimljiva prilika da se ljudi susretnu kroz umetnost i da osobe sa invaliditetom dobiju nove ideje i shvate šta je umetnički rad. Kada sam 2008. godine počeo da učestvujem u ovakvim projektima bilo mi je teško, ali istovremeno veoma uzbudljivo da radim sa profesionalnim plesačima. Ja kao gluva osoba mogu da plešem, jer iako ne čujem muziku, osećam vibracije na sceni i pratim partnera“, izjavio je Stojan Simić, igrač savremenog plesa i član autorskog tima.

Povezana vest:  XVIII BIJENALE STUDENTSKOG CRTEŽA SRBIJE

Učesnicima radionice, koji u daljem radu pokažu visok nivo motivacije i spremnost za profesionalno bavljenje pozorišnom umetnošću, dobiće priliku da budu angažovani na novoj pozorišnoj predstavi Grupe „Hajde da…“. Radni naziv predstave je „Hegel i duga lista prevara“ i bavi se pitanjem celine. Kod Hegela je istinito celo, celovito. Kada se razmišlja o doživljaju tela, pitanje je šta je celovita slika tela. Da li se slika tela osobe sa invaliditetom poklapa sa celovitom slikom tela, koju jedino kao takvu Hegel razume kao istinitu? Premijera ove predstave očekuje se početkom novembra 2015. godine, u Ateljeu 212.

Povezana vest:  Roman "Oštri predmeti" Džilijen Flin u prodaji!

Autorski tim rada na radionicama i na predstavi čine: Boris Čakširan (naš ugledni kostimograf, koreograf i reditelj, koji ima višegodišnje iskustvo rada na inkluzivnim programima), Jovana Rakić (koreograf, igrač savremenog plesa), Stojan Simić (igrač savremenog plesa, gluva osoba), Jelena Stojiljković (glumica) i Marko Pejović (psiholog, dramski pisac, teoretičar umetnosti).