euromed-bannerTreći „EuroMed“ muzički festival od 3. do 13. juna

 

Treći „EuroMed“ muzički festival biće održan, uz podršku programa “Kultura 2007-2013“ Evropske unije, od 3. do 13. juna u Beogradu, Budimpešti (Mađarska) i Katovicama (Poljska), najavili su organizatori.

Ovogodišnji festival deo je Uneskovog programa obeležavanja “Internacionalne godine zbližavanja kultura“, a u Beogradu će biti održan od 9. do 11. juna, u „Akademiji 28“.

Tokom pet dana radionica, 45 muzičara iz Srbije, Mađarske, Poljske, Italije, Portugala, Španije, Finske, Belgije, Izraela, Egipta i Tunisa.

Povezana vest:  Druga Evropa u Novom Sadu

Učesnici okupljeni u devet muzičkih sastava, pripremiće u Budimpešti originalni program koristeći elemente arapske, jevrejske, afričke i balkanske muzičke tradicije i džez elemente, kako bi stvorili devet novih „world music“ projekata koji će svetsku premijeru imati u Budimpešti, Beogradu i Katovicama.

Publika će biti u prilici da čuje „rezultate susreta“ jedinstvenog afro-bluz vokala Minata Traore iz Belgije i mladog violiniste iz Tunisa Jusefa Haja (Youšef), svetski poznatog flautiste i saksofoniste iz Portugala Rao Kjaoa (Kyao) i turskog virtuoza na udu Mehmet Polata, koji će „izgraditi“ mostove između Dalekog istoka, turskog muzičkog nasleđa i fado tradicije.

Povezana vest:  Saradnja Doma omladine Beograda i Kulturnog centra Novi Pazar

Tu je i grupa koju čine virtuoz Samer Makhul iz Izraela, kontrabasista iz Srbije Nenad Vasilić i mađarski perkusionista Kornel Horvat.

Gost Beograda biće i flamenko pevačica Palome Povedano, Delej Triki (Daly Triki) na kanunu, pijanista u usponu Omri Mor, perkusionisti sa Srednjeg istoka Jinon Mualem (Yinon Muallem) i Ajman Mabrouk (Ayman Mabrouk), belgijski saksofonista Manuel Hermia, pevačica Bojana Nikolić (Srbija), mađarski multi-instrumentalista Bela Agoston i Mohamed Antar iz Egipta koji svira „ney“. Festival organizuju „Mađarski muzej trgovine i turizma“, „Multikultivator“ (Srbija) i „Ars Cameralis“ (Poljska), a cilj manifestacije je da pokaže kako muzika može biti posrednik između različitih kultura i kako se ujedinjenjem kultura stvaraju nove, univerzalne vrednosti.

Povezana vest:  Vulkan izdavaštvo na Sajmu knjiga u Nišu

Prethodna izdanja „EuroMed“ festivala održana su 2007. i 2009. godine.