djurdjia cvetic

Komemoracija za Đurđiju Cvetić 16. septembra

Komemoracija povodom smrti istaknute dramske umetnice Đurđije Cvetić biće održana u sredu, 16. septembra u 12 sati na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najavio je danas taj teatar.
Filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić, prvakinja JDP-a preminula je 7. avgusta u Beogradu, u 73. godini.
Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Milenka Maričića 1969. godine, kada je postala i članica JDP-a.
Na sceni matičnog teatra odigrala je desetine uloga. Pripadala je takozvanoj generaciji „Bojanovih beba“, grupi mladih glumaca koje je Bojan Stupica pozvao u JDP u vreme njegove generacijske obnove.
Gostovala je u Zvezdara teatru, Narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom, Crnogorskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Somboru i mnogim drugim.
Dobitnica je nagrade „Miloš Žutić“ za naslovnu ulogu u predstavi „Skup“ JDP-a (2002), nagrade „Žanka Stokić“ za životno delo (2004), plakete „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje 12. Pozorišnih svečanosti Žanki u čast ( 2013).
Posle uloge Pem u „Spasenima“ Edvarda Bonda svojom pojavom, lepotom i scenskom snagom stupila je u veliki, klasični repertoar, kao Šekspirova Regana u „Liru“, Dezdemona u „Otelu“, Olivija u „Bogojavljenskoj noći“.
Njen u isti mah moderan i klasičan scenski izraz došao je do punog izražaja u ikoničkim predstavama poput Simovićevog „Putujućeg pozorišta Šopalović“ u režiji Dejana Mijača gde je igrala Jelisavetu Protić, potom u Brehtovom „Baalu“ kao Emilija, Vedekindovom „Buđenju proleća“ kao Fani Gabor.
Poslednjih godina u JDP-u igrala je sa velikim uspehom Ranjevsku u Čehovljevom „Višnjiku“, Lagarsovim „Pravilima ponašanja u modernom društvu“, a naročito u naslovnoj ulozi Držićevog „Skupa“ reditelja Jagoša Markovića, u kojoj je, tumačeći mušku ulogu, ostvarila teatarsko čudo.
Ostaje upamćena i kao Seka u TV seriji „Grlom u jagode“ Srđana Karanovića, po ulogama u „Sivom domu“, „Početnom udarcu“ i „Zaboravljenima“ Darka Bajić, filmu „Oktoberfest“ Dragana Kresoje, TV seriji „Ulica lipa“.
Dramski program Radio Beograda čuva sećanje na njen osoben glas i glumačku ekspresiju u desetinama radio-drama.

Povezana vest:  Likovna uvertira Danice Karić Đokić “Ljubav u 13 slika” 5.maja u Gvarnerijusu