zasto-psujem-korice-sgPredstavljanje knjige „Zašto psujem“ Vedrane Rudan

Moderan, ispravan, sistem za klimatizaciju knjižare i kafea „Delfi“ u SKC koji u normalnim uslovima obezbeđuje prjatnu termperaturu i u ovim vrelim danima, večeras nije mogao da izdrži navalu publike željne da vide i čuju Vedranu Rudan koja je došla iz Rijeke da predstavi knjigu „Zašto psujem“.
To je njena 11 knjiga, ali prva kod „Lagune“, izdavača poznatog po uspešnom marketingu svojih izdanja, ali i on je bio iznenađen posetom jer bi sigurno održao promociju u velikoj sali SKC.
Ovako je publika sedela na podu kao na najposećenijim rok koncertima, a i atmosfera je bila slična, jer Rudanova je pravi majstor komunikacije sa publikom.
Asistirali su joj urednik knjige, pisac Vladimir Arsenijević, čija je zasluga da je prvi Vedranin roman “ Uho grlo nož“ stigao pred beogradske čitaoce odmah nakon zabrebačke premijere, a ubrzo je dramatizovan i sa velikjim uspehom je igran u „Ateljeu 212“.
PR menadžer „Lagune“ Vanja Gavrovski koju Rudanova nije nimalo štedela, otvoreno joj je priznala da je tako lepa da bi je najrađe ubila zbog toga.
Svi srpski izdavači od „Rendeta“ do VBZ-a, sigurno su bili zadovoljni plasmanom njenih knjiga u Srbiji, pa će i ova najnovija, siguirno doživeti više izdanja, ako je suditi prema interesovanju koje je vladalo večeras.
Arsenijević je ispričao da nije ni sanjao da će još na beogradskom Sajmu knjiga 2003 godine prodati ceo prvi tiraž (2000) „Uha grla i nosa“, a da su do zatvaranja sajma dolazili kupci, tražeći knjigu koje više nije bilo.
Do tada se u Srbiji nije ni znalo za Rudanovu koja je pisala za „Feral tribjun“, „Nacional“, urceđivala radio u Rijeci.
Večerašnja promocija je trajala oko pola sata, jer je književnica konstatovala da je pakleno vruće, a ko želi da više sazna o knjizi neka je kupi, da bi potom sat i po, a možda i duže, strpljivo potpisivala knjige.
Inače, kako je ispričao urednik Arsenijević, knjiga „Zašto psujem“ je zbirka odabranih tekstova koje je Vedrana pisala za lični blog, verovatno najpopularniji u regionu, jer ima 160.000 sledbenika i 10 miliona „hitova“.
U tim kratkim tekstovima piše o svemu što joj zasmeta ili ima potrebu da o nečem javno progovori, a to je o ženama, muškarcima, deci, životu, sebi i ljudima oko nje.
Arsenijević je kazao da se Rudan usuđuje da kaže ono što se drugi ne usude ili govore u potaji, a ona na svoj način iznosi pred oči javnosti sve tabue i društvene devijacije, bilo da se radi o Hrvatima ili Srbima, Americi, Izraelu i Palestincima, o Katoličvkoj crkvi, o ženama i muškarcima, o sebi i svom mužu.
Posebno oseća potrebu da brani slobodu govora, da psuje ako ima potrebu, da se ne obazire šta drugi misle pa makar nekada preterala .
-Nepogrešivo razotkriva licemjerje, šovinizam, primitivizam, zlostavljanje? jednom rečju nepravdu – istakao je Arsenijević.
Vedrana Rudan ne krije da ima 66 godina da joj se j…e što je ostarila, iako je to odvratno, da piše jer u toime uživa, da psuje na sve i svakoga, ali sočno i duhovito.

Povezana vest:  Rasprodate karte za balet "Krcko Oraščić" - Ukrajinci prvi put u Beogradu