evenstar festival

Festival fantastike ovog vikenda u SKC

Udruženja ljubitelja fantastike Evenstar organizuje jubilarni, peti po redu Evenstar festival fantastike koji će 24. i 25. oktobra biti održan u Studentskom Kulturnom Centru (SKC), prostoru koji će ovog vikenda biti dom junacima iz „Igre prestola“, „Gospodara prstenova“, „Valkire“, „Vikinga“ i ostalih literarnih i filmskih dela i kompjuterskih igrica.
Program, bogatiji od Smaugove riznice, uporedo se odigrava u glavnoj i tribinskoj sali, i malom i velikom klubu, a fokus je na mitologiji, epskoj i naučnoj fantastici, steampunk-u, kao i fantastici u stripu.
Goste očekuju nastupi viteških udruženja koji će dočarati kostime, oklope i život srednjevekovne Srbije.
Ko želi da se oproba u mačevanju, imaće priliku da sazna više o tehnikama koje potiču od samog despota Stefana Lazarevića u interaktivnoj radionici rano-renesansnog mačevanja.
Od muzičkih nastupa, na repertoaru je orkestar iz muzičke škole „Josip Slavenski“ koji će izvoditi numere iz „Hari Potera“, „Pirata sa Kariba“, a duo iz „Beogradskog gitarskog društva“ će pokazati kako zvuči „Gospodar prstenova“ na klasičnim gitarama.
Evenstar akustični bend će uživo izvoditi tematsku muziku iz igara, filmova, numere bendova Era, Enya, Adiemus, a metal bend „the Fellowship“ je spremio pesme grupa Nightwish, Within Temptation kao i od Tarje Turunen.
Pored mačevanja, gosti će moći da se oprobaju u interaktivnim radionicama poput likovne, gde će naučiti kako da nacrtaju zmaja. Muzička radionica klasične gitare će pokazati zainteresovanima osnove, kao i pružiti priliku da osete instrument.
Na origami radionici, posetioci mogu naučiti kako da uz pomoć papira (i sile) naprave Star Wars figure.
„Ultimate dance“ će kako starijima, tako i najmlađima pokazivati plesne korake koreografije inspirisane srednjevekovnim i mitskim plesovima.
Organizatori su spremili i razne igre i fantastične nagrade za najbolje. Lov na pitalice i zagonetke sakrivene u SKC-u, izazov u brzom ispijanju piva između patuljaka i vilenjaka, veliko Cosplay takmičenje, likovni konkurs i izložba. Ogromni poligon „Čoveče ne ljuti se“ omogućava učesnicima da izaberu omiljenu kuću iz „Igre prestola“ i budu čovečuljci koji će se boriti za pobedu svoje kuće.
Klub C22 je omogućio besplatno igranje kartičnih i tabličnih društvenih igara. Na festivalu će biti izložba strip tabli „Valkire“ od Dražena Kovačevića, izložba likovnih radova Evenstar konkursa kao i Lego postavka „Gospodara prstenova“.
Veliku pažnju posvećena je i interaktivnim tribinama i diskusijama. Gosti će iz prve ruke moći da čuju više o epskoj fantastici i mitologiji iz pera Miloša Petkovića koji je napisao „Perunovog hronicara“, i koji će predstaviti svoju najnoviju knjigu „Tajna stare vodnice“.
Na tribini „Fantastika u stripu“ će se predstaviti dela poput „Valkire“, „Vekovnika“ i „Družine Dardaneli“. Ivan Branković će, pored promocije knjige „Prometejev dnevnik“, na tribini pričati o realnom procesu i izdavanju knjige u Srbiji.
Pored ovih, biće održana i retro-futuristička tribina o Steampunk-u, kao i o naučnoj fantastici iz alternativnog ugla.
Plesne trupe će izvesti koreografije orijentalnog plesa sa sabljama uz muziku „Igre prestola“, kao i inspirisane mitologijom i antičkom Grčkom. Gosti će, takođe, imati priliku da uživaju u nastupima modernog i irskog plesa, a Nektan art kompanija i teatar spremaju fantastični performans. Posetioce očekuju i dve tematske žurke, Medieval party i Mask&Ball.
U sklopu festivala će biti izloženi štandovi gde se mogu pazariti ručni radovi, odeća, knjige, figure, stripovi, nakit mladih umetnika kao i eksponati. U nedelju, 25. oktobra, između 15 i 18 časova, mališani će na face paint štandu moći da budu oslikani, a oba dana programa su prilagođena deci do 18 časova.
Ulaznice za jedan dan festivala su 300 dinara, a komplet za oba dana 500.

Povezana vest:  Pop-up izložba u novom izložbenom prostoru BW Experience na Sava Promenadi

PHOTO: www.skc.org.rs