Baal-1 1

Sutra počinje Peterburška pozorišna sezona

Ansambl Sanktpeterburškog pozorišta Ruska antrepriza „Andrej Mironov“, sa predstavom „Višnjik“ u režiji Jurija Curkanua, otvoriće sutra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu deveti festival „Peterburška pozorišna sezona“.
Ovaj najsloženiji i po mnogima najbolji komad Antona Pavloviča Čehova izvodi veliki glumački ansambl, a predstva traje tri sata.
Glavnu junakinju Ranjevsku igra Neli Popova, a ostale likove Svetlana Ščedrina, Olga Semjonova, Dmitrij Vorobjov, Vasilij Ščipicin, Mihail Dragunov, Oleg Kulikovič, Ksenija Katalimova, Arkadij Kovalj, Evgenija Gagarina, Ernst Romanov, Jaroslav Voroncov, Jurij Curkanu, Rostislav Orjol, Konstntin Krasikov.
Umetnički direktor festivala Viktor Minkov rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je „Peterburška pozorišna sezona“ započeta 2007. godine sa idejom da se pet najboljih predstava pozorišta iz Sankt Peterburga izvede u nekom od evropskih gradova.
Prve godine festival je održan u Pragu, naredne u Berlinu, sledili su Helsinki, Tel Aviv, Milano, Drezden, Marsej, Tbilisi, a ove godine domaćin „Peterburške pozorišne sezone“ je Beograd i JDP.
„Naša želja je da upoznamo Evropu sa najboljim pozorišnim tedencijama u severnoj prestonici Rusije i gostujemo u viđenijim pozorištima grada u koji idemo“, istakao je Minkov , izrazivši zadovoljstvo što ponovo sarađuju sa JDP-om.
On je najavio da će u Beograd doći 170 umetnika iz Sankt Peterburga, a program će do 6. novembra obuhvatiti četiri predstave, koje će se igrati na sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a.
Pored „Višnjika“, na repertoaru će biti i „Baal“ Bertolda Brehta Sanktpeterburškog državnog državnog akademskog dramskog pozorišta „V. F. Komisarževska“, u režiji Aleksandra Morfova.
Ansambl Državnog dramskog pozorišta „Utočište komičara“ izvešće 5. novembra predstavu „Braća“, po romanu „Braća Karamazovi“ F.M. Dostojevskog i u režiji Evgenije Safonove, a 6. novembra gostuje Pozorište-festival „Baltički dom“ sa komadom Vilijama Šekspira „Magbet“, u režiji Luke Persevala.
Najavljen je i kabare „Naftalin“ Sanktpeterburškog pozorišnog društva „Komik-trest“ u režiji Vadima Fisona 4. novembra u Ruskom domu, kao i dve izložbe – „Čarobni svet peterburških marioneta“ (JDP) i „Peterburg u očima anđela“ (Ruski dom).
Minkov je rekao da iza cele organizacije stoji produkcijska kuća „Neva art“, dok je glavni finansijer Vlada Sankt Peterburga.
Predstave će biti titlovane na srpski jezik.

Povezana vest:  Počeo Kineski festival svetla u Beogradu i Novom Sadu

PHOTO: JDP