Muzeji za decu

Beč: muzeji za decu

Glavni grad Austrije raspolaže sa oko 100 muzeja i zbirki – manjih i većih, među kojima ima i onih za najmlađe.
Brojni bečki muzeji imaju na programu redovna dešavanja za decu, a među njima se posebno izdvajaju: dečji muzej „ZOOM“, „Tehnički muzej“, dvorac „Šenbrun“, „Prirodnjački muzej“, „Muzej istorije umetnosti“, „Belvedere“, „Albertina“, Umetnička kuća „Kunst Haus Wien“, „Muzej Leopold“, Muzej saobraćaja „Remise“, kod dece posebno omiljena „Kuća muzike“, „Muzej čokolade“ i dr.

U dečjem muzeju „ZOOM“ u bečkom Muzejskom kvartu deca mogu svim čulima da istražuju svet. Tokom čitave godine u ponudi su izložbe i radionice kao i jedinstvena multimedijalna laboratorija, atelje, studio za crtane filmove, gde deca mogu da preuzmu uloge, režisera, kamermana, fotografa, ton-majstora i sl. Odrasli mogu takođe aktivno da učestvuju u programu.

Povezana vest:  Objavljen uzbudljiv nastavak serijala Erika Đakometija i Žaka Ravena – Carstvo gneva

„Tehnički muzej“ je svet za sebe. Brojni interaktivni predmeti izrađeni po principu „Uzrok – posledica“ čine tehniku razumljivom. Deca saznaju o munjama, gromovima, elektromagnetnim poljima i „kosi koja se diže uvis“. U podrumu muzeja nalazi se kopija rudnika u koji deca mogu da uđu.

U 300 godina starom dvorcu „Šenbrun“ je svojevremeno šesnaestoro dece carice Marije Terezije lutalo i istraživalo. Danas u dečjem muzeju dvorca „Šenbrun“ mali i veliki posetioci mogu da se užive u nekadašnji život i svakodnevicu carske porodice. U dvanaest prostorija zapadnog krila nekadašnje rezidencije Habsburgovaca može se učiti koketiranje sa lepezama, može se informisati o nezi tela i umetnosti šminkanja na dvoru, a barokna odeća i perike čekaju da budu isprobane. Takođe je važna tema i plemićko vaspitavanje kao i omiljene igre princeza i prinčeva.
Svake treće nedelje u mesecu nastavnik plesa obučava posetioce da igraju kvadril. Pored toga u okviru areala dvorca „Šenbrun“ nalazi se i istoimeni zoološki vrt kao i park-lavirint.

Povezana vest:  Perverzije se vraćaju u Beograd!

Bečki „Prirodnjački muzej“ nudi posetu Vilendorfskoj Veneri, obilazak kroz raskošne sale muzeja kao i uzbudljiva razgledanja za decu. U sali dinosaurusa pored skeleta i ostataka ogromnih praživotinja na posetioce čeka „Alosaurus“ koji se pokreće i ispušta strašne urlike. Takođe i Vilendorfska venera priča o istoriji i svedoči o počecima naše kulture od pre 25.000 godina.

PHOTO: Tehnički muzej Beč

Povezana vest:  Izložba kolaža Katarine Tanasković u ART CAFÉ-u Sava centra od 01. do 20. novembra