Theater an der Wien

Desetogodišnjica Mocartove kuće i „Theater an der Wien“

Mocartova kucaNaredne godine dve muzičke institucije u Beču slave desetogodišnjicu svojih postojanja. Operska kuća „Theater an der Wien“ i Mocartova kuća u Beču obeležiće svoje jubileje nizom prigodnih događaja.

Operska kuća „Theater an der Wien“ važi za jednu od najlepših bina sa najdužom tradicijom u Beču. Izgrađena je 1801. godine u Mocartovom duhu i od 2006. godine predstavlja novu opersku kuću u austrijskoj prestonici. Početak proslave desetogodišnjeg jubileja obeležiće 13. januara 2016. godine premijerom opere „Opera za tri groša“ Kurta Vajla. Nakon toga će biti održana dva gala koncerta: Betovenov „Fidelio“ pod dirigentskom palicom Nikolausa Harnonkura 17. januara i Mocartov „Idomeneo“ sa Reneom Jakobsom 22. januara.
Ova operska kuća je poznata po svojoj savremenoj estetici i visokom muzičkom kvalitetu operskih produkcija iz baroka i današnjice. Svakog meseca se na repertoaru nalazi neka premijera, koncerti i plesni program, a u prošlosti je bila mesto održavanja i nekih istorijskih premijera, poput premijere Betovenove jedine opere „Fidelio“.

Povezana vest:  Izložba radova strip autora Borisa Stanića i Madlen Pereire u Pančevu

Proslava jubileja Mocartove kuće biće održana 27. januara 2016. godine kada se obeležava i 260 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta. Originalni očuvani stan ovog muzičkog genija na prvom spratu je središte kuće posvećene ovom kompozitoru. U tom stanu Mocart je stanovao od 1784. do 1787. godine i stvarao dela kao ni na jednom drugom mestu.
Program posvećen ovom jubileju se bavi mnogobrojnim Mocartovim delima koja su tu nastala kao što su svetski poznata opera „Figarova ženidba“, gudački kvarteti posvećeni Jozefu Hajdnu i jedananest koncerata za klavir.
Pored Mocartovog opusa tema jubileja biće i ciklus koncerata „Mocartova akademija“, čuveni Mocartov rival Antonio Salijeri, Mocartova opera za decu kao i hit „Rock Me Amadeus“ kojim je austrijski muzičar Falko stekao svetsku slavu osamdesetih godina.

Povezana vest:  Umetničko delo koje uspavljuje bol - o romanu "Ordesa" u okviru Laguninog književnog kluba

PHOTO: VBW/Rupert Steiner i COMPRESS