sterijino_pozorje_2010-plakatBrodić za lutke najbolja predstava na Pozorju

 

Sterijina nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi „Brodić za lutke“ Milene Marković u režiji Aleksandra Popovskog i u izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, saopštio je jutros žiri 55. Sterijinog pozorja.

I Sterijina nagrada Okruglog stola Pozorja za najbolju predstavu pripala je predstavi „Brodić za lutke“.

Najviše Sterijinih nagrada, u šest kategorija, dobila je predstava „Pomorandžina kora“ Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz), po tekstu Maje Pelević i u režiji Kokana Mladenovića.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je upravo Maji Pelević za taj komad.

Povezana vest:  Ekskluzivno u Noći knjige potpisan ugovor za nastavak romana "Duge noći i crne zastave"

Sterijina nagrada za režiju pripala je Paolu Mađeliju za režiju predstavu „Barbelo, o psima i đeci“ po tekstu Biljane Srbljanović, u izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavela (Gavella) iz Zagreba.

Sve tri odluke žiri je doneo većinom glasova, navodi se u saopštenju.

Sterijinu nagradu za najbolju glumicu dobila je Barbara Cerar za uloge u predstavi „Brodić za lutke“, a za najboljeg glumca Aron Balaž za ulogu u predstavi „Pomorandžina kora“. Te odluke žiri je doneo jednoglasno.

Nagrade za najbolje uloge dodeljene su i Nebojši Iliću iz Ateljea 212 za ulogu u predstavi „Čekaonica“ i Andrei Jankovič za ulogu u predstavi „Pomorandžina kora“. Te odluke žiri je doneo većinom glasova.

Povezana vest:  U Kulturnom centru Srbije u Parizu Galerija Novembar predstavila izložbu "Shady Laguna"

Sterijinu nagrada za scenografsko ostvarenje žiri je dodelio Mariji Kalabić za predstavu „Pomorandžina kora“, za kostimografiju Marini Sremac a za scenski pokret Andreji Kulešević, takođe za tu predstavu.

Specijalnu Sterijinu nagradu za autorski projekat dobio je reditelj „Čekaonice“ Boris Liješević.

Nagrade iz Fonda „Dara Čalenić“ za najbolju mladu glumicu i mladog glumca dobili su Jelena Petrović za ulogu u predstavi „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Srđanu Sekuliću za ulogu u „Banović Strahinji“ subotičkog Narodnog pozorišta.

Povezana vest:  Večeras premijerna obnova mjuzikla "Jadnici" u Madlenianumu

Predsednik žirija ovogodišnjeg Pozorja bio je scenograf Geroslav Zarić, a u žiriju su bili i glumica Đurđija Cvetić, dramski pisac iz Hrvatske Jasen Boko, reditelj Dušan Petrović i dramski pisac Filip Vujošević.

Na 55. Sterijinom pozorju ukupno je izvedeno 28 predstava, od kojih je 12 u takmičarskoj konkurenciji u selekciji nacionalne drame, pet u međunarodnom programu, a 11 u okviru Pozorja mladih.

Sterijino pozorje biće zatvoreno večeras svečanom dodelom nagrada i predstavom „Zagrebački pentagram“ u režiji Paola Mađelija i u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.