samanta_stosurWTA ROLAN GAROS 2010

 

Finale Rolan Garosa repriza prvog kola iz prošle sezone

 

Finalistkinje ovogodišnjeg Rolan Garosa, Australijanka Samanta Stosur i italijanska teniserka Frančeska Skjavone, ni same nisu očekivale da će na grend slemu u Parizu dogurati tako daleko.

Često se za finala grend slem turnira govorilo da su repriza nekih ranijih finala, jer su najbolje teniserke sveta više puta igrale mečeve za titule. Ovaj put, finale Rolan Garosa biće repriza meča prvog kola iz prošle godine.

-Iskreno, ni ne sećam se tog meča – rekla je Stosurova, dok je Frančeska Skjavone na pitanje novinara da li je prošle godine mogla da zamisli ovakvu situaciju bez mnogo razmišljanja odgovorila odrečno.

Povezana vest:  DAVIS CUP, SRBIJA – ČEŠKA, Nerešno posle prvog dana, na redu dublovi

Prošle godine u Parizu bolja je bila Stosurova, sada sedmi nosilac na Rolan Garosu.

Stosurova i ukupno ima bolji skor u duelima sa 17. teniserkom sveta koju je pobeđivala na četiri od pet njihovih susreta, računajući i jedini finalni, prošle godine u Osaki kada je osvojila prvu WTA titulu. Ove godine 26-godišnja Australijanka bila je najbolja i u Čarlstonu.

Dobru formu potvrdila je eliminisavši u Parizu i najbolju teniserku sveta Serenu Vilijams, kao i dve nekada najbolje teniserke sveta, Žistin Enen i Jelenu Janković.

Odlične dve nedelje, ipak, imala je i Frančeska Skjavone, koja je izbacila četiri nosioca uzastopce, uključujući i dve teniserke iz prvih pet na svetu.

Povezana vest:  Novak Đoković: Promovišem i svoju zemlju

Pre toga pobedila je na samo sedam od 40 mečeva sa igračicama koje zauzimaju prvih pet mesta na WTA listi. Ove godine, ipak, igra odlično na šljaci na kojoj je i osvojila turnir u Barseloni i treću titulu u karijeri.

Ukupno je ove sezone pobedila na 15 od 18 mečeva koje je igrala na zemljanoj podlozi, pa će od ponedeljka prvi put u karijeri biti među najboljih 10 na svetu. Dve nedelje kasnije proslaviće 30. rođendan.

-Oduševljena sam, ganuta. Možda ću za nekoliko dana moći da vam kažem nešto više. Sada sam samo srećna – rekla je igračica koja svaku pobedu proslavlja ljubljenjem šljake u Parizu.

Povezana vest:  ATP BARSELONA, Nadal i Ferer u finalu ATP turnira u Barseloni

Frančeska Skjavone je na Rolan Garosu postala prva Italijanka u finalu grend slem turnira. Stosurova je prva Australijanka u finalu grend slema posle pauze od 30 godina.

Favorit je i za samu titulu, pošto je ove sezone pobedila u 20 mečeva na šljaci, a izgubila u samo dva. Karijeru je počela učinkom od 39 pobeda i 37 poraza na šljaci, ali se od 2008. godine njena statistika značajno poboljšala – 28 pobeda i osam poraza.

Australijanka važi za jednu od najjačih teniserki na svetu. Loptica posle njenih servisa dostiže brzinu i od 190 kilometara na sat. Frančeska Skjavone je sa svojih 1,63 metara visine sušta suprotnost.